Boli la animale

A inceput primavara si a revenit Babesioza! Atentie, protejeaza-ti cainele de Babesia spp.

Gata! A venit primavara si a inceput din nou sezonul de Babesioza. Pentru ca in fiecare zi numarul cateilor bolnavi de Babesioza creste, ca urmare a unor temperaturi favorabile capuselor, este in interesul vostru, al “parintilor” de catei, ca in aceasta perioada sa luati aminte la sfaturile de specialitate si sa cunoasteti esentialul, din nou, despre aceasta boala severa.

Babesioza este o boala parazitara transmisa de capuse prin muscatura lor.

Babesioza distruge sangele din organism, produce febra, urina inchisa la culoare, icter si anemie.

Babesioza poate sa evolueze si sub alte forme fara ca tu sa poti observa modificarile de mai sus!

Babesioza este diagnosticata prin analize de sange, atat frotiu la microscop cat si hemoleucograma si determinari biochimice.

Un caine poate fi bolnav de Babesioza si daca frotiul de sange nu contine un parazit vizibil.

In mai mult de 90 % din cazuri, cainele bolnav de babesioza este anemic si are trombocitopenie, adica scade foarte mult capacitatea de coagulare!

Un caine bolnav de Babesioza nu trebuie neaparat sa fie cu febra( temperatura mai mare de 39,5).

De cele mai multe ori, este necesar, profesionist si de mare ajutor, in afara de administrarea antidotului, de internare si tratament perfuzabil, pana la stabilizare si iesirea din perioada grea.

Babesioza, ca boala transmisa de capuse, poate sa afecteze un caine in acelasi timp cu alte boli transmise de catre acestea, precum Ehrlichioza, Anaplasmoza, Borelioza.

Uneori, cu toate eforturile si investigatiile profesioniste, cainii pot suferi atat de tare incat nu pot trece prin boala, procentul fiind insemnat, de aproximativ 10%.

Fara hemolucograma obligatorie si fara analiza biochimica imperios necesara a sangelui si in lipsa tratamentelor perfuzabile, dupa internare, fac ca Babesioza sa afecteze bietii nostri caini mai rau si mai grav decat va puteti imagina!

Dar de cate ori nu te-ai intrebat “Oare cum arata Babesia asta de tot imbolnaveste cainii”? Ei bine ai o surpriza pentru ca aici vei gasi imaginea hidoasei boli.

Babesioza este o boala a cainelui, transmisa de capuse ce produce distrugerea celulelor rosii ale sangelui, producand anemie, febra, colorarea urinei in rosu caramiziu si colorarea mucoaselor (bucala, conjunctivala) in galben-portocaliu. In acelasi timp se produc si probleme hepatice si renale.

Medicul veterinar specialist reuseste sa puna diagnosticul exact doar dupa analize concludente, atat microscopice cat mai ales biochimice si bineinteles dupa hemoleucograma (aceasta este cea mai importanta analiza, putand evidentia modificari timpurii intalnite in Babesioza canina). Uneori, pentru a salva viata bietului caine, medicul veterinar specialist, in cazul babesiozei canine recomanda internarea si chiar transfuzia.

In imaginea de mai sus, preluata de la un microscop, exista in mijlocul ei o celula ce are in interiorul sau 4 corpusculi ce seamana parca cu niste samburi de castravete, de culoare albastruie. Aceasta este Babesia, parazitul ce se inmulteste exagerat si distruge sangele bietului animal.

Si nu uitati, temperaturile de 5-10 grade sunt propice dezvoltarii capuselor, asa ca boala se transmite mai ales primavara si toamna iar boala se poate manifesta la cateva zile (4-7) dupa contact sau chiar si dupa o luna daca evolueaza mai greu.

Alegerea cea inteleapta este de a cere ajutorul medicului veterinar specialist pentru a descoperi din timp boala si de a incepe tratamentul cat mai curand, idiferent daca este cu pastile acasa sau cu injectii, internare sau alt mod ce este la latitudinea profesionistului si in functie de gravitatea bolii.

Iubiti-va cainele, protejati-l, mergeti cu el la doctorul veterinar specialist si faceti analizele obligatorii, pentru a salva cat mai multi dintre catei in aceasta primavara periculoasa.

Citeste aici alte materiale despre Babesioza la caine! http://doctor-vet.ro/cum-arata-babesia-cea-care-produce-babesioza-la-caine/.

http://doctor-vet.ro/babesioza-la-caine-sezon-deschis-oficial-esentialul-tehnic/

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara