Boli la animale

Hidrotorax, piotorax, chilotorax la pisica sau “lichid la plamani”. O cauza frecventa a tulburarilor grave de respiratie la pisici.

Respiratia dificila a unei pisici este de obicei o sursa severa de ingrijorare pentru un “parinte” responsabil. Dificultatile in a oxigena la un nivel corespunzator organismul, poate semnala serioase probleme de sanatate si indreapta pisica in directia unui consult de specialitate la medicul veterinar. O pisica cu dificultati respiratorii va sta mai mult retrasa, va evita efortul, va avea o mimica speriata, va manca mai putin, va slabi si va avea de obicei, gura deschisa, fiind “flamanda” de aer. Abdomenul se va misca in ritmul respiratiei, rapid si cu amplitudine mica, poate va mieuna strident si va tusi.

Hidrotorax, piotorax, chilotorax. www.doctor-vet.ro

Toate aceste lucruri se pot datora unei acumulari de lichid in torace, hidrotorax. Hidrotoraxul desemneaza o acumulare de lichid in spatiul pleural, adica in afara plamanilor dar limitand, prin cantitatea lui, miscarea de expansiune a acestora. Consecutiv, organismul primeste o cantitate mai redusa de oxigen, raspunzand prin respiratie accelerata si redusa ca amplitudine pentru a compensa deficitul. In plus, apare un disconfort sever, durere si o stare generala proasta.

Cum se produce lichidul toracic la pisica? De ce apare hidrotoraxul?

Acest lichid are drept sursa diverse afectiuni, insa cele mai frecvente sunt Peritonita Infectioasa Felina (PIF), infectiile, tumorile, traumele, hemoragiile, cardiomiopatia si problemele circulatorii limfatice. Lichidul toracici, prin acumulare, creste presiunea asupra plamanilor si le reduce din spatiul necesar maririi in volum, odata cu inspiratia normala. Sarmanale pisici se simt ca si cum am incerca noi sa respiram cu un corset ce se tot strange in jurul pieptului nostru. Este deci o afectiune chinuitoare, progresiva si care pune viata in pericol si diminueaza din calitatea acesteia.

Cum aflam daca pisica sufera de hidrotorax?

Medicul veterinar specialist va efectua examinarea clinica riguroasa si apoi poate recomanda realizarea unor radiografii toracice, cel putin doua. Aceste radiografii vor evidentia, pentru privirea specialistului, reducerea detaliului pulmonar si a intregii arii toracice, plamanii find inconjurati de o cantitate variabila de lichid, ce le impiedica expansiunea si oxigenarea organismului.

Cum se intervine in cazul hidrotoraxului la pisici?

Actiunea imediata vizeaza cresterea presiunii oxigenului prin asigurarea unei surse suficiente si indepartarea, prin punctie toracica, a excesului de lichid. Aceasta manopera este cea care reduce suferinta pisicii, permite, in anumite conditii, cresterea in volum a plamanilor si imbunatatirea respiratiei. Lichidul extras, are diferite proprietati in functie de afectiunea ce a determinat acumularea sa. De aceea, uneori este utila analizarea acestuia, reevaluarea radiologica dupa indepartarea lichidului, realizarea altor teste de sange sau de alta natura, pentru a avea o vedere de ansamblu asupra gravitatii afectiunii. Sarcina dificila va fi limitarea numarului de punctii prin prevenirea acumularii unei noi cantitati de lichid. Acest lucru este deseori dificil si chiar imposibil in cazul Peritonitei Infectioase Feline, tumorilor, defectelor de circulatie limfatica sau a altor afectiuni cronice.  Frecventa punctiilor ce ajuta pisica sa respire va fi data de rapiditatea cu care afectiunea evolueaza si este dificil de estimat. Uneori, dupa cateva punctii, efectul este mai redus decat la inceput, mai ales datorita cicatricilor ce se pot produce intre cele doua foite pleurale, formandu-se practic o legatura permanenta si lipsita de elasticitate intre acestea. In aceste cazuri, de multe ori, este mai realista dorinta de a imbunatati calitatea vietii decat de a cauta un tratament vindecator.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara