Boli la animale

Grav! Accidentele auto si animalele

Traim intr-o lume mereu grabita si mai putin interesata de mediul inconjurator. Orasele sunt aglomerate iar strazile au ramas la fel de inguste ca atunci cand erau de 10 ori mai putine masini. Aceasta combinatie de multe ori este cadrul in care se produc majoritatea accidentelor rutiere, fie la oameni, fie la animale, din neatentie, graba sau alte motive. In urma unui accident auto, majoritatea animalelor afectate sunt caini si pisici, insa mai pot fi implicate animale din mediul silvatic precum caprioare, vulpi, testoase etc.

In urma acestor accidente, medicul veterinar profesionist este pus de multe ori fata in fata cu cazuri extrem de grave de soc traumatic, politraumatisme sau in cazurile cele mai fericite cu cateva zgarieturi si multa frica. Medicul veterinar, pentru a putea sa evalueze gravitatea situatiei va realiza examinari ecografice, pentru depistarea hemoragiilor interne, rupturi de organe si radiografii pentru a evalua eventuale fracturi, luxatii sau alte leziuni din torace. Cel mai important insa va fi combaterea medicamentoasa prin terapie intensiva a socului traumatic. Acest soc nu este o stare de frica sau o stare doar psihica, asa cum ar crede unii, ci este o stare a organelor interne, in care se produc modificari severe ce pun in pericol supravietuirea. Este o lupta contra-cronometru, o urgenta majora pe care medicii veterinari profesionisti incearca sa o rezolve. Din acest motiv in cel mai scurt timp de la producere, pacientul trebuie examinat precis si complet. Aceste accidente, prin munca medicului veterinar, se finalizeaza fericit, poate cu cateva medicamente pentru acasa sau cateva zile de internare sau mai rau cu cateva interventii chirurgicale mai mult sau mai putin complicate. Multe accidente se produc din pacate si pentru ca pisicile sau cateii, pleaca de acasa sau merg pe strada fara lesa, alearga dupa alti caini sau pur si simplu sunt catei de pe strada care vagabondeaza, in lipsa unui camin si a unui stapan iubitor. In Romania frecventa acestor tipuri de accidente este mai mare decat in multe tari civilizate iar motivele pentru care se intampla asa ceva sunt la latitudinea fiecaruia dintre noi, dar trebuie sa stim ca primii responsabili fata de bunastarea animalului din casa este chiar proprietarul, asa ca mai multa atentie si mai multe masuri preventie ar putea sa diminueze numarul acestor cazuri nefericite.

Daca il iubesti si doresti sa fie sanatos si fericit langa tine acasa, incearca si alege sa mergi la medicul veterinar specialist pentru cele mai bune sfaturi si o vorba buna.