Giardia este un parazit microscopic, deci invizibil cu ochiul liber. Giardia traieste in intestinul subtire al omului, cainelui, pisicii si nu numai. Te poti gandi ca Giardia este un “vierme” pentru ca paraziteaza intestinul insa este diferita de ceilalti paraziti eliminati in mod obisnuit prin deparazitarile periodice ale cainelui si pisicii. Goardia este un flagelat, un protozoar, mult mai mic decat un “vierme”.
Boala provocata de Giardia spp. se numeste Giardioza si este o afectiune intestinala, cronica, putand afecta atat cainele si pisica, dar si omul si pasarile, existand posibilitatea transmiterii intre specii. Adica, acest parazit (protozoar dupa grupa), poate trece de la o specie la alta, de la animal la om si invers. Insa prezenta acestuia nu determina intotdeauna semne evidente de boala. Adica, un om sau un animal, pot fi “purtatori” fara a avea vreo problema digestiva.
De multe ori, scaunele diareice pasagere, intermitente, slabirea sau durerile abdominale ce nu cedeaza la tratamentele conventionale, realizate fara investigatii suplimentare, pot fi cauzate chiar de Giardia, singura sau in “colaborare” cu alti paraziti ori agenti infectiosi de la nivelul intestinului.
Foarte des, mai afectati sunt copii, cateii si pisicile in prima perioada de viata.
Acest flagelat se gaseste la suprafata intestinului, unde se ataseaza si consuma nutriente prezente la acest nivel, produc oochisturi care se elimina in fiecare zi sau la cateva zile impreuna cu fecalele. Aceste oochisturi determina infectarea pe cale fecalo-orala, a altor animale sau oameni, pe cand forma adulta de Giardia, eliminata in mediu este distrusa repede si nu poate infecta alti indivizi.
Animalul afectat, de cele mai multe ori, nu va prezenta semne clinice. Atunci cand animalul sufera din cauza Giardia, proprietarul responsabil poate observa diaree intermitenta, slabire, dejectii ce contin si sange. In cazurile acute, se observa diaree cu scaun semiformat, cu eliminare de mucus, urat mirositor. In cazurile necomplicate, nu se elimina sange, dar pe termen lung se produce o malabsorbtie care la organismele tinere genereaza tulburari de crestere si dezvoltare.
Medicul veterinar specialist poate pune diagnosticul pe baza semnelor clinice coroborat cu examenul coproparazitologic suplimentar sau teste rapide ce ofera un rezultat sigur in scurt timp. Medicul veterinar specialist, dupa diagnosticul de specialitate, poate prescrie tratamentul curativ folosind produse pe baza de fenbendazol, metronidazol, furazolidon.
Pentru profilaxie (prevenire), exista un vaccin eficient, recomandat mai ales in primii ani de viata. O atentie deosebita trebuie acordata igienei, ca urmare a rezistentei foarte mari a oochisturilor in mediul extern. In concluzie decontaminarea mediului extern, spalarea corecta a animalelor si a mainilor inainte de masa, sunt reguli esentiale.
In plus, medicul veterinar specialist, te avertizeaza mereu ca o sursa importanta de infectie este reprezentata de sursele de apa necontrolate sau contaminate cu fecale. Uneori, chiar si alimentele procesate, din surse autorizate si chiar restaurante pot fi o sursa potentiala pentru Giardia.
Atentia maxima trebuie sa fie indreptata catre copii, catei si pisicute ce sunt “victimele” cele mai afectate de Giardia.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara