Abecedarul veterinar

Frigul si animalele. Sfaturi pentru ingrijirea pisicii si cainelui!

Iata a venit si sezonul rece cu toate greutatile lui, temperaturi scazute, umezeala, mai putin soare, vant si precipitatii.

Ca si noi oamenii animalele au nevoie de o atentie speciala in perioada rece. De ce? Pentru ca nu toate rasele, atat de caini cat si de pisici, sunt adaptate acestei perioade mai dificile. In timp ce poate un mioritic, un carpatin, un husky sau un malamut vor rezista excelent la sezonul rece nu la fel putem spune de un teckle, bichon, un metis cu parul scurt si talie mica. Acest lucru se intampla pentru ca in timp ce primii sunt perfect adaptati unor medii in care iarna este mereu la ea acasa ceilalti au fost creati pentru confortul si placerea noastra si de obicei impart cam aceleasi necesitati cu omul de langa ei.

Asadar, ne este noua frig inseamna ca si lor le este. Astfel, indicatia medicului veterinar specialist este ca pot sa stea permanent afara, dar cu un adapost accesibil, rase precum rottweilerul, terra nova, samoyed, bobtail, ciobanescul german, ciobanescul de berna, etc. Rasele ce au nevoie de protectie, adica o hainuta speciala de catel adaptata vremii (si de ce nu modei?) sau scurtarea plimbarilor ori evitarea umezirii parului ar fi Yorkshire, caniche, jack-russel, Pomeranian si in general rasele de talie mica sau cainii cu par scurt. Chiar si cainii folositi la vanatoare au nevoie de ceva atentie in sensul ca perioadele de repaus trebuiesc efectuate in incinta uscata, incalzita iar excesul de umiditate trebuie indepartat. Problemele de sanatate ce pot sa apara sunt legate de hipotermie, afectiuni respiratorii, cardiace, degeraturi, acutizarea afectiunilor articulare.

Si cum articolele de vestimentatie canina urmeaza moda oamenilor va lasam sa cutreierati pet-shopurile si sa alegeti ce credeti ca ar fi mai potrivit companionului dumneavoastra. Acestea sunt necesare pentru a proteja animalul nostru de efectele nedorite ale frigului si umiditatii, mai ales la rasele predispuse.

Cat despre pisici ce sa spunem? Oare imaginea unei pisici pe pervazul geamului deasupra unui calorifer, ghemuita nu spune destule despre ce ii trebuie acesteia in sezonul rece?