Boli la animale

Fracturi rare la caine. Stiai ca un caine isi poate fractura osul penian?

Si nu, nu este o gluma! Oricat de bizar ar putea sa sune, uneori acest tip de fracturi chiar se intampla. In foarte multe privinte, medicina oamenilor si cea a animalelor se intersecteaza evident. In acest caz insa, se pare ca pentru cainii nostri este aproape o exclusivitate. Pe cat de ciudata si de rara, pe atat de problematica poate sa fie. Poti alege sa citesti in continuare si sa afli mai multe despre acest tip de fractura rar intalnita la caine dar nu mai putin grava.

Ce este osul penian al cainelui?

Mai este denumit si baculum si este, dupa cum ii spune si numele, o structura osoasa in interiorul penisului de caine. El nu este prezent doar la caine, fiind prezent si la motan, urs, raton, iepuri, chiar si cimpanzei si gorile. Osul penian are un rol distinct de a asigura stabilitate penisului in timpul actului copularii. La caine, el prezinta si un sant ce adaposteste uretra, acest fapt fiind foarte important, mai ales atunci cand exista litiaza urinara sau fracturile osului penian.

Fractura os penian caine. www.doctor-vet.ro

Ce se poate intampla cu osul penian al cainelui?

Asa cum spuneam, osul penian al cainelui poate fi fracturat. Fractura osului penian poate sa apara in urma unor evenimente traumatice cum ar fi accidentele auto, loviturile puternice zona inghinala sau abdominala, salturile nereusite peste obstacole.

Cat de grava este o fractura de os penian la caine?

Fracturile de os penian sunt grave atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Pe termen scurt sunt foarte dureroase si pot duce la sangerari abundente. Penisul este o structura foarte bine vascularizata si inervata si din aceste considerente fragmentele osoase rezultate in urma fracturii osului penian, pot strapunge toata grosimea penisului si pot distruge continuitatea multitudinii de vase de sange peniene. Ca urmare, se pot observa hemoragii greu de stopat ce necesita interventie rapida. Durerea este si ea foarte mare si trebuie cat mai curand ajutor medical adecvat.

Pe termen lung, fracturile osului penian la caine pot influenta functia urinara normala. Calusul format la nivelul focarului de fractura poate sa fie atat de mare incat sa blocheze tranzitul urinei prin uretra de la nivelul osului penian.

Cum se trateaza fractura osului penian la caine?

Unele fracturi, cele fara deplasarea fragmentelor, se pot vindeca de la sine, in timp. In schimb, fracturile de os penian ce se produc cu deplasarea fragmentelor, cu penetrari sau desirari de testuri moi, pot fi supuse interventiei chirurgicale prin care osul penian este stabilizat, favorizand astfel calusarea normala.

Cum este diagnosticata fractura osului penian la caine?

Diagnosticul de fractura de os penian se realizeaza in urma unei radiografii obisnuite, in care se poate observa usor, focarul de fractura de la acest nivel.

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara