Boli la animale

Fractura de condil humeral lateral este o fractura a cotului, des intalnita la caine

Fracturile de humerus, adica osul bratului, la caine, sunt des intalnite si se produc mai ales in urma unor accidente sau chiar si in urma unor banale alunecari pe gheata sau alte suprafete dure si alunecoase. Mai bine de jumatate din fracturile de humerus afecteaza jumatatea distala, apropiata de cot. Fracturile de condil humeral lateral sunt un tip de fractura ce afecteaza articulatia cotului, prin desprinderea unuia dintre cei doi condili humerali (cel lateral este mai des afectat decat cel medial).

Fractura condil humeral lateral la caine. www.doctor-vet.ro

Pentru ca afecteaza o articulatie importanta, precum cea a cotului, sustinerea greutatii si stabilitatea oferita de membru sunt afectate major. Doar interventia chirurgicala poate promova o vindecare corespunzatoare. De obicei, condilul fracturat este repus in pozitie anatomica si stabilizat cu un surub ortopedic transcondilar. Cu toate acestea, operatia este doar primul pas, asa cum se intampla in urma majoritatii interventiilor chirurgicale.

Dupa operatie, protejarea membrului, repausul si apoi fizioterapia sunt esentiale prevenirii sau diminuarii unor reactii inerente la nivel articular, precum artrita/artroza, anchiloza si atrofia musculara. Perioada de recuperare dupa fractura de condil humeral lateral este de cel putin 6-8 saptamani. Acest aspect este de asteptat sa surprinda proprietarii insa recuperarea postinterventionala, atat la oameni cat si la animale, presupune timpi similari si procedee inrudite.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara