Boli la animale

Feriti-va Golden Retriever-ul “Inghite-Tot” de porumbul de sezon si nu numai! Obstructia intestinala cauzata de corpii straini sau de alimentele mari pot pune in pericol viata cainelui

Obstructia intestinala, in cazul cainilor, este cauzata, in cele mai multe dintre situatii, de alimente prea mari sau de “lucruri” pe care cainii le cred bune de mancat si care nu mai reusesc sa se deplaseze de-a lungul intestinului subtire sau gros. Nu degeaba Goldenul este prezent in titlu, el fiind foarte des intalnit in astfel de situatii limita, la consultatia la medicul veterinar specialist. Cu toate acestea, majoritatea cainilor sunt atrasi de diverse obiecte, pe care le considera hrana sau cu care se joaca, le maruntesc sau le inghit ca atare. Surprinzator este ca, uneori, chiar si unele produse comestibile dar prea mari pentru a putea fi “impinse” prin tot tubul digestiv, se regasesc in cazul unor astfel de motive de ingrijorare. Astfel de alimente pot fi constituite de porumbul fiert cu tot cu stiulete, morcovii in bucati mari, oasele si resturile de la taierea animalelor de abator, samburi de caise, piersici, nuci, diverse plante. Dintre obiectele ce nu compun hrana omului sau a cainelui, implicate in astfel de cazuri de obstructii intestinale, si care se regasesc in portofoliul cainelui “Inghite-Tot” pot fi enumerate pietrele, mingiile, diferite bucati de plastic, tesaturi, haine, pungile, sireturile, papuci iar panoplia potentiala de astfel de obiecte este nelimitata si este influentata si de sezon.

Asa se face ca, uneori, cosul de gunoi din casa sau din curte, poate fi “atacat” de micul “vanator” de pe langa casa, poftind la “minunatiile” de acolo, la care, in mod normal si corect, nu ar avea acces sau nu i-ar fi oferite in mod constient, de catre un proprietar responsabil, cainelui.

Cum se manifesta o obstructie intestinala la caine?

Semnele sunt variate si difera functie de gravitate, de timpul scurs, de zona in care  a fost retinut corpul ce a determinat obstructia si multe altele. Voma este unul dintre cele mai vizibile semne. Marea mirare a “parintilor” unui astfel de catel este ca, cu toate ca bietul caine nu bea apa sau nu manaca, vomita in continuare si chiar elimina cantitati insemnate de lichid. In numeroase situatii, majoritatea alimentelor sau a apei inghitite cu greu, vor fi “returnate” intr-o forma nedigerata sau chiar cu aspect fecaloid, urat mirositoare. Unele rase mai rasfatate si mai putin rezistente la durere vor fi deprimate, vor avea dureri abdominale severe si vor manifesta foarte zgomotos starea de rau. Un astfel de caine poate sau nu sa prezinte febra (peste 39,5 grade).

Atentie, faptul ca se elimina sau nu “ceva” pe la nivelul anusului nu reprezinta o indicatie clara a unui tranzit corespunzator deci  nu poate fi exclusa obstructia. Ca urmare a evolutiei unei obstructii intestinale, cainele se deshidrateaza rapid, slabeste si poate incepe sa manifeste semnele unei autointoxicatii sau a unei peritonite.

Goldenul, labradorul si cei din familia lor sunt cazuri speciale. Acesti caini manifesta greu semnele de boala si pot manifesta doar relativ o scadere a chefului de joaca, durerea si celelalte semne, pana cand este deja foarte avansata boala. De abia atunci devin abatuti peste masura, fata de energia exploziva de care dau dovada de obicei.

Cum depisteaza medicul veterinar specialist obstructia intestinala la caine?

Medicul veterinar specialist se va folosi de examinarea fizica si mai ales de tehnicile avansate de diagnostic. Unele obiecte pot fi observate usor in urma unei radiografii. Insa nu toate pot fi observate asa de usor pentru ca obiectele ce au o densitate asemanatoare cu a tesuturilor moi ale cainelui nu vor putea fi deosebite prin radiografia simpla, putand fi folosita radiografia cu substanta de contrast. Pentru obiectele retinute in stomac sau in colon, medicul veterinar specialist se poate folosi, intocmai ca in madicina omului, de endoscopia digestiva flexibila. Prin gastroscopie sau colonoscopie, poate fi pus atat diagnosticul cat se poate si interveni, in unele cazuri, pentru eliminarea corpului strain. De asemenea, medicul veterinar specialist, se poate folosi de tehnica ecografica, tehnologia ultrasunetelor fiind deosebita pentru a depista unele tipuri de corpi straini dar mai ales urmarile unei astfel de prezente nedorite: acumularile de lichid intestinal, lipsa peristaltismului, peristaltismul aberant, invaginatia, necroza intestinala, peritonita etc. Uneori sunt necesare toate metodele de diagnostic si de tot atatea ori ar putea fi nevoie de o interventie chirurgicala exploratorie.

Cum trateaza medicul veterinar specialist obstructia intestinala la caine?

Daca endoscopia digestiva poate fi folosita pentru diagnostic dar nu reuseste, de fiecare data, sa fie o solutie pentru indepartarea corpilor straini, atunci se recurge la interventia chirurgicala. In cazurile grave ar putea fi nevoie chiar de indepartarea unor segmente de intestin, daca acestea sunt afectate peste masura, sunt perforate, necrozate sau recuperarea locala este pusa sub semnul intrebarii. Complicatii pot fi numeroase si de aceea este mai bine de prevenit decat de tratat.

Aveti grija la cainii tineri si la cei ce si-au facut un obicei din a “fura” diverse alimente sau care se joaca si inghit jucariile ori obiectele cu care se joaca. Cereti ajutor specializat de la primele semne, mai bine sa fiti in siguranta decat sa se ajunga la complicatii!

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version