Boli la animale

Ezitarea de a manca sau durerea la executarea muscaturii semnaleaza posibilitatea nevralgiei de trigemen la caine.

Chiar daca este o afectiune care poate scapa usor unei investigatii de rutina, persistenta unei ezitari in a manca alimente tari, de a roade sau a roade selectiv poate fi semnul unei nevralgii de trigemen la caine.

Ce este nevralgia de trigemen?

Este o afectiune a sistemului nervos al cainelui. Aceasta afecteaza nervul trigemen, un nerv cranian. Nervul trigemen are trei ramuri, dupa cum ii reflecta si numele: maxilara, oftalmica si mandibulara. In urma inflamatiilor, traumelor sau tumorilor, aceste ramuri pot fi afectate.

Cum se manifesta nevralgia de trigemen la caine?

Manifestarile sunt diverse si depind de ramurile afectate. Uneori pot fi observate transformari faciale precum asimetrii ale musculaturii temporale, devieri ale mandibulei, asimetrii oculare. Asimetria de la nivelul capului poate fi interpretata gresit drept tumefactie, crestere in volum a unei parti fata de cealalta. Totusi, acest lucru este incorect, in cazul nevralgiei de trigemen. Modificarile de volum nu sunt ca urmare a cresterii ci a diminuarii uneia dintre parti a muscultaurii temporale (zona pe care sunt mangaiati pe cap cainii). Aceasta diminuare are drept cauza reducerea tonusului muscular ca urmare a tulburarilor neurologice de la nivelul trigemenului. Spre deosebire de nevralgia de trigemen, in cazul miozitei musculaturii masticatorii (autoimuna) musculatura afectata sufera fibrozare, adica atrofie si diminuare pana la limita osoasa a grosimii stratului muscular. Alti caini pot manifesta ezitari in a musca, aleg alimentele moi, nu reusesc sa deschida foarte bine gura, vocifereaza atunci cand musca din materiale dure, devin mai retrasi sau cu un comportament modificat. Daca este afectata doar ramura oftalmica a nervului trigemen atunci manifestarile sunt de diminuare a sensibilitatii oculare si diminuarea reflexelor si a sensibilitatii de la nivelul pleoapei superioare si de la unghiul intern al ochiului. Afectarea ramurei maxilare duce la deprecierea sensibilitatii de la nivelul unghiului extern al ochiului si de la nivelul pleoapei inferioare cat si a narinelor. Ramura mandibulara emite semne mai evidente precum inabilitatea de a manca si a bea sau chiar paralizia mandibulei.

Aspect normal al musculaturii temporale. www.doctor-vet.ro

Cum se diagnostica nevralgia de trigemen la caine?

In afara unui examen clinic adecvat sunt necesare si investigatii suplimentare. Aceste investigatii vizeaza atat analize de sange de rutina, analiza urinei, radiografii dentare si chiar CT sau RMN si chiar electromiograme. Este necesara diferentierea fata de afectiuni cu evolutie similara si care pot afecta functia de masticatie. Una dintre aceste afectiuni este Miozita Musculaturii Maseterine (MMM). Aceasta este o afectiune autoimuna ce determina distrugerea sau fibrozarea musculaturii masticatorii ca urmare a unei reactii imune aberante fata de structura speciala a acestor fibre musculare. In acest caz, se observa in timp o atrofie masiva a musculaturii temporale. Alte afectiuni ce trebuie luate in calcul sunt rabia si tetanosul.

Nevralgie de trigemen, caine. www.doctor-vet.roNevralgie de trigemen la caine. www.doctor-vet.ro

Cum se trateaza nevralgia de trigemen la caine?

Tratamentul este unul de sustinere. Vor fi administrate medicamente care sa reduca inflamatia si durerea. Hrana trebuie adaptata la posibilitatile de utilizare a masticatiei. Perioada de evolutie este intinsa pe aproximativ 2-3 saptamani.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara