Intreaba-l pe Dr.VET

Excizie a unui mastocitom si reconstructie cu flap axial toraco-dorsal la un caine/ MCT excision and reconstructive surgery with thoracodorsal axial pattern flap in a dog

Am vazut de curand o postare a unui caz in care a fost folosit un flaps axial toraco-dorsal (Thoracodorsal axial pattern flap). Am retinut si faptul ca este unul cu mai multe riscuri insa este deosebit de util in reconstructia de la nivelul toracelui si/sau zonei axilare/brahiale.


Acest caz este despre un mastocitom situat intr-o zona foarte dificila chirurgical, zona axilara. Catelul, mascul, in varsta de cca. 10 ani, a fost diagnosticat cu mastocitom, dimensiuni medii/mari (3 cm.) si care necesita abordare chirurgicala. Stim ca respectand principiile chirurgiei oncologice este necesara o margine laterala confortabila, de minim 2 cm iar in profunzime macar un plan fascial (exista o serie de studii care pot servi drept baza pentru o astfel de decizie-unul fiind https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-019-2227-8).

Excizia a decurs bine, defectul chirurgical obtinut fiind unul important. In mod normal, zona axilara este utilizata pentru un flaps extrem de versatil-axilar fold flap-exact zona excizata complet, si chiar excedentar, in aceasta interventie. Am incercat, sperand la o inchidere primara, sa afrontez marginile plagii chirurgicale. Tensiunea era excesiva asa ca interventia nu se termina prea usor. Am anticipat acest neajuns si am incercat recoltarea unui flap axial toraco-dorsal pentru a putea sa acoperim zona musculara expusa.

Disectia flapsului a fost minutioasa, orice traumatism asupra arterei putand duce la compromiterea totala/partiala a lamboului delimitat.Transbordarea flapsului a decurs conform planului, chiar avand un mic exces cutanat in zona. Cu toate acestea, sfarsitul operatiei nu este si incununarea cu succes a interventiei efective. Postoperator a fost observat un edem mediu zonal, o redusa zona de necroza marginala, distala, fara necesar de interventie ulterioara.

Diagnosticul morfopatologic a fost de mastocitom, margini chirurgicale libere. La distanta de 4 luni de la interventie, cainele este sub observatie, fara recidiva, fara metastaze. Din pacate, mastocitomul este o mare dar si comuna problema oncologica la caine, de multe ori cu rezultate nedorite. Ar mai fi de specificat faptul ca interventiile chirurgicale complicate sau cu grad ridicat de dificultate presupun si riscuri pe masura, complicatii asteptate cu potential mare de producere si pentru care este important sa te pregatesti si mai putin sa speri ca nu se vor face resimtite.

MCT in a dog
Projected lateral margins
Surgical scrub
Dissection of the MCT
Local aspect after excision
Excessive tension on attempted primary closure suture
Thoracodorsal axial pattern flap harvesting
Artery preservation upon dissection
Thoracodorssal axial pattern flap used to close the large defect
Final aspect of the surgery
Small distal necrotic area of the flap (as expected and with no further action needed)

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara