Intreaba-l pe Dr.VET

Evaluarea ecografica a glandelor suprarenale la caine/ Assessment of left&right adrenals in dogs

Examinarea ecografica a abdomenului este una dintre cele mai utilizate metode de evaluare a pacientului oncologic, atat pentru identificare de potentiale modificari organice, culegere de informatii privind dimensiunea, localizarea si extinderea acestora dar si prelevarea de probe citologice prin FNA ecoghidat.

Una dintre tintele oricarei examinari abdominale este si identificarea glandelor suprarenale. Aceste structuri pot fi atat afectate primar, din punct de vedere oncologic, secundar, ca localizare metastatica sau ca afectiune adaugata uneia oncologice, cu alta localizare (sindrom Cushing etc.). Din punct de vedere ecografic, doar modificarile de forma, simetrie, volum si ecogenitate nu presupun si o apropiere de un diagnostic oncologic sau vreo semnificatie clinica. Se procedeaza atat la investigatii suplimentare (testare pentru hipo/hiperadrenocorticism, testare pentru functie hepato-biliara si profile extinse) dar si la investigarea in vederea stabilirii unei posibile afectari tumorale.

Totusi, prelevarea de probe de la nivel suprarenal se coreleaza cu un pericol constant de hipotensiune si de aceea riscurile sunt mai crescute si pregatirea suplimentara este absolut necesara.

Exista si recomandarea ca suprarenalele modificate ecografic sa fie abordate chirurgical si trimise pentru examinare histopatologica, aceasta fiind si sursa unui diagnostic definitiv.

Suprarenalele sunt de o importanta deosebita in tratamentul pacientului oncologic, atat ca o posibila comorbiditate severa ce solicita un tratament indelungat cat si ca origine pentru multiple formatiuni tumorale.

In continuare sunt cateva exemple de gl. suprarenale modificate ecografic in cazul unor pacienti oncologici.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara