Boli la animale

Este pisica mea bolnava? Cum se poate sa descoperi din timp?

Proprietarii responsabili au remarcat deja si cunosc bine faptul ca pisicile au o personalitate mai “inchisa” si se manifesta mai greu in momentul in care se imbolnavesc iar sfatul medicului veterinar specialist ii poate ajuta sa descopere, daca aleg sa citeasca, calea catre “traducerea” semnelor subtile de boala.

Cheia deslusirii acestor semne greu depistabile pot duce la concluzia corecta de a apela la medicul veterinar specialist pentru consultatie reducand timpul petrecut in suferinta, inceperea tratamentului si intoarcerea semnelor de bunastare.

Alegerea de a te informa in ce inseamna semnele subtile de boala la pisica, prin consultatia la medicul veterinar specialist, reprezinta calea responsabilitatii si intelegerii modului in care o pisica interactioneaza cu omul si cu celelalte pisici.

Semnul comun al multor stari de boala ale pisicii este SCHIMBAREA!

Schimbarea in sine, a mediului de viata (a mobilierului, a covorului, a litierei, a bolului de mancare sau apa etc.), a stapanului, drumurile cu masina, lipsa stapanului pot determina aparitia starii de stres de adaptare si chiar a depresiei. Depresia, in numeroase cazuri, poate determina chiar agravarea unor stari de boala si poate avansa pana la niveluri greu de stapanit.

Insa pentru a depista semnele de boala ale pisicii este necesara observarea SCHIMBARILOR in :

1. activitatea cotidiana

2. interactiunea cu stapanul si alte animale

3. modului de a vocaliza

4. consumului de apa si mancare

5. orele de somn si repaus

6. greutatea corporala

7. comportamentului de autotoaletare

8. modalitatii de a utiliza litiera

9. aspectul exterior, al parului, luciului, pielii etc.

Toate acestea presupun o atentie crescuta a proprietarilor responsabili cat si ceva efort in a intelege comportamentele pisicii, modului sau de a se raporta la noi si la mediul ce o inconjoara cat si invatarea “rutinei” zilnice atat de iubite ale unei pisici.

Toate acestea au semnificatii variate insa pot conduce un medic veterinar specialist catre un diagnostic, in acest caz rolul cel mai important, al unui proprietar iubitor, este sa aloce timp si putin efort pentru a observa SCHIMBAREA si de a o semnala specialistului. Surpriza placuta ce urmeaza unui astfel de demers este pastrarea unei stari de sanatate buna si a unei energii suficiente jocului cu care te-a obisnuit deja.