De cate ori in viata, fiecare dinte noi, a mers la dentist si a fost tratat pentru diverse afectiuni stomatologice? De cateva ori cu siguranta. Ar fi o paralele excelenta daca ne-am gandi cat de tare poate sa te doara gingia atunci cand este atinsa fara anestezie. De ce este important sa iti amintesti acel sentiment ciudat in loc sa il lasi uitat undeva in mintea ta?
Pentru ca bietul caine a putea sa sufere de zece ori mai tare atunci cand sufera din cauza unui epulis.
Ce este epulis-ul la caine?
Epulis-ul este o tumora a gingiei, mai des intalnita la rasele brahicefalice. Vei descoperi cu suprindere ca destul de des cainii mai batrani sau din rasele Boxer, Bulldog, Rottweiler sau Boston terrier, insa nici alte rase nu sunt ferite in totalitate. Asa ca studiaza pentru a sti ce sa faci si cum sa recunosti epulis-ul la caine.
Cum se manifesta un epulis la caine?
Fiind o tumora ce provine din gingie, medicul veterinar profesionist, va constata ca dintii sunt “imbacati” intr-un manson gingival crescut in exces, vor putea exista deformari ale dintilor, ale maxilarului sau chiar zone de necroza ori purulente. Este ca si cum, dintele, precum o sabie, in loc sa fie mereu pregatit sa “taie” mancarea, sta poate mai mult de jumatate bagat in “teaca”. Exact asa este si epulis-ul, precum o teaca de gingie ce tinde sa acopere complet dintele. Toate acestea vor fi constatate la consultatia de specialitate dupa ce, acasa, bietul caine va saliva in exces, va slabi, va manca mai putin din cauza durerilor intense, va elimina un miros urat prin respiratie. Pentru ca tumora afecteaza gingia, dupa cum stiti deja, doare foate tare. Din aceasta cauza cainele poate fi irascibil sau fara chef de joaca.
Cat de periculos este epulis-ul la caine?
Exista trei tipuri de epulis. Unul este de tip fibromatos, ce produce un tesut tare in jurul dintelui si care nu este foate grav, ca si evolutie in timp. Mai exista doua tipuri, osificant si acantomatos, ce pot evolua spre tumori maligne si chiar cu metastaze. De aceea este necesar controlul de specialitate si evaluarea pofesionista a medicului veterinar profesionist.
Ce este de facut in cazul unui epulis la caine?
Medicul veterinar profesionist, sub anestezie, va indeparta tesutul modificat, crescut in exces pana la limita cu cel sanatos. Vor fi verificati periodic ganglionii cei mai apropiati si vor fi efectuate radiografii de control, mai ales la nivelul capului. Daca exista si dinti ce sunt modificati si acestia vor fi indepartati iar alveolele (locurile lor de implantare in maxilar) vor fi chiuretate. In cazurile de tumori maligne se recurge la chimioterapie si chiar radioterapie.
Cum poti depista din timp epulis-ul la caine?
Asa cum fac deja toti proprietarii responsabili si cei ce isi iubesc cainele, controalele frecvente la medicul veterinar profesionist, mai ales in cazul raselor cu risc sau a cainilor mai in varsta, pot depista din timp epulis-ul si pot da o sansa mai buna pacientului.