Boli la animale

Epilepsia la caine si pisica! Ce este?

De multe ori, se intampla proprietarilor de animale sa fie martorii unor episoade convulsive (tremuraturi necontrolate) ale propriului caine, manifestate brusc, in urma carora se instaleaza confuzia si frica in randul stapanilor si mai ales in randul animalelor afectate. In acest caz ar putea fi vorba de epilepsie, o afectiune inca putin inteleasa, dar diagnosticata frecvent de catre medicul veterinar profesionist, la caine si pisica.

Epilepsia este o disfunctie cerebrala, caracterizata de aparitia unor crize convulsive, recurente, in absenta unor modificari structurale la nivel nervos. Adica atunci cand il intrebi pe doctorul veterinar specialist de ce a aparut o astfel de pacoste pe bietul caine sau pe saraca pisicuta, probabil ca va ezita in a spune cu exactitate o cauza sau un motiv. Cert este ca nu prea este nimeni vinovat ci doar ca unul dintre contactele electrice din creier cupleaza intermitent, la o anumita perioada de timp, depinzand de ce anume apasa “intrerupatorul” si se produc asemenea tremuraturi, ce variaza de la usoare trepidatii ale capului pana la pierderea cunostintei si aparitia unor spumigatii bucale si urinari involuntare.

Afecteaza in preponderenta cainele, mai putin pisica, mecanismul de producere fiind putin inteles, incriminate fiind cauze biochimice si chiar o predispozitie individuala. In concluzie, medicul veterinar specialist iti va spune sa te linistesti caci nu esti tu in culpa si nici chiar animalutul tau.

Se estimeaza un procent de 2.5 % caini afectati, interesand mai mult rasele beagle, rasele de ciobanesti (german, romanesc, australian), boxer, cocker, golden retriever, setter, caniche, husky dar si alte rase si metisii lor.

Animalul afectat, fie ca este caine sau pisica, poate prezenta prima criza convulsiva inca de la 6 luni, dar doctorul veterinar profesionist iti va spune ca aceasta afectiune se poate manifesta chiar si de la 5 ani; cu cat se manifesta mai devreme cu atat este mai grava. Totusi, inainte de a stabili diagnosticul de epilepsie, trebuie investigate amanuntit, de catre medicul veterinar specialist, prin tehnica radiologica, ecografica si evaluari biochimice si hematologice, si alte afectiuni ce pot produce manifestari similare. In sensul in care, nu neaparat orice episod de convulsii inseamna epilepsie, cauzele lor putand fi diverse si chiar tratabile si vindecabile.

Intotdeauna trebuie notat si comunicat medicului veterinar specialist curant intervalul dintre episoade si intensitatea acestora, doar prin comunicare permanenta realizandu-se un tratament eficient, care se bazeaza in principal pe medicatie de lunga durata cu fenobarbital si alte anticonvulsivante. Ca o atentionare speciala, tratamentul inseamna si contact permanent cu doctorul veterinar specialist, caci doar asa efectele adverse ale medicatiei pot fi limitate si evaluate frecvent, doza poate fi adaptata in functie de necesitati iar examinarile periodice iti vor aduce si confort si liniste pentru ca astfel doctorul iti va da cele mai bune sfaturi si te va incuraja cu cele mai blande vorbe.