Boli la animale

Entropionul la caine! Cum pleoapele pot rani ochiul cainelui tau!

Aveţi un căţel care are pleoapele întoarse spre interior, care clipeşte des şi lăcrimează exagerat? În acest caz poate fi vorba de entropion, o afecţiune transmisă genetic sau dobândită, întâlnită mai des la anumite rase. Doctorul veterinar profesionist te poate lamuri cu mai multe amănunte despre aceasă boală…

Entropionul este o afecţiune oftalmologică des întâlnită, caracterizată de întoarcerea marginii libere a pleoapei spre interior, adică spre cornee. Din această cauză câinele va avea corneea roşie, iritată, va lăcrima exagerat şi va avea o jenă la clipire, care va duce chiar la modificări comportamentale. Este posibil ca de jur imprejur sa se formeze puroi sau ochiul sa se opacifieze. Catelul poate deveni nervos din cauza durerii sau mai putin activ si jucaus. Cum ar putea fi altfel, doar gandeste-te cum te doare pe tine daca iti intra un fir de praf in ochi, iar asta este nimic comparativ cu ce simte bietul caine.

Se poate transmite genetic

Medicul veterinar specialist iti va spune ca este o afecţiune transmisă genetic, dar poate fi şi dobândită în cursul vieţii, ca urmare a unor traumatisme oculare sau perioculare şi diverse afecţiuni dermatologice locale. Din păcate se poate complica – animalul poate face keratită acută, conjunctivită, ulcer corneean sau blefarită, adica diverse inflamatii la nivelul ochiului dar si pe langa.

Apare mai des la unele rase

Această afecţiune se întâlneşte, in urma consultatiei la medicul veterinar specialist, mai des la rase precum Sharpei, Tosa-inu, Rottweiler, Labrador, Golden retriever, Chow-chow, Bulldog dar şi la alte rase sau la metişi. Diagnosticul se poate pune pe baza examinării oftalmologice de specialitate, dificultatea constând în evaluarea afecţiunilor concurente, precum gravitatea keratitelor sau conjunctivitelor asociate. Câinele afectat poate fi tratat numai prin operaţie, procedeu prin care se restabileşte poziţia normală a marginii libere a pleoapei afectate.

Poate recidiva

Chiar dacă după operaţie animalul suportă un tratament postoperator şi totul revine la normal, din păcate entropionul poate recidiva. Chair şi aşa, este bine de ştiut că această boală nu trebuie ignorată pentru că sănătatea globului ocular poate fi afectată. Este o afectiune care poate chinui cainele tau, mai ales pentru ca produce durere iar in stadii avansate poate duce la diminuarea acuitatii vizuale prin inflamatiile ce se produc la nivelul ochiului.

Daca ai un catel care este dintr-o rasa cu risc de entropion este bine sa alegi sa consulti medicul veterinar specialist si sa descoperi cum poate fi diagnosticata si tratata din timp aceasta afectiune, pentru ca tu sa stai linistit iar cainele tau sa se bucure de viata.