Boli la animale

Endoscopia cainelui si ulcerul gastric. Voma cu sange sau scaun negru?

Pe cat de groaznic este ulcerul gastric la om, cu durere in piept, senzatie de voma, slabire, medicamente si regim, pe atat este si pentru un biet caine. Ceea ce un medic veterinar specialist stie, si avertizeaza mereu proprietarii responsabili, este ca aceasta boala o pot “duce pe picioare” cainii si destul de rar manifesta simptome sugestive. Ulcerul gastric poate fi depistat si evaluat corespunzator, de catre doctorul veterinar specialist, doar prin endoscopia stomacului, cand se vad focarele ulceroase si chiar zonele de eroziune profunda ce  pot traversa peretele gastric.

Ulcerul gastric la caine este produs uneori de medicamentele administrate fara control sau fara sfatul si supravegherea doctorului veterinar specialist (aspirina, ibuprofen, paracetamol, piroxicam, etc) sau in urma unor gastrite repetate ori netratate. Specialistul stie ca, in cazul medicamentelor antiinflamatoare steoidiene sau nesteroidine, cainii sunt mult mai sensibili decat oamenii, de aceea dozele sunt mai mici sau unele medicamente chiar nu se folosesc. Pe cat de indelungata este evolutia ulcerului gastric, pe atat de de mult, in fazele avansate, se transforma intr-o urgenta vitala.

Fara endoscopia digestiva, medicul veterinar specialist, reuseste destul de greu sa intuiasca prezenta unui ulcer. Cainele, in general, va acuza episoade de voma, poate cu sange curat sau in “zat de cafea”, scaun inchis la culoare, durere la palparea abdomenului, apetit selectiv. Insa de foarte multe ori, sunt observate doar unele semne sau poate doar lipsa unei pofte de mancare corespunzatoare. Ce mai poti face daca este un caine de talie mare si nimeni nu prea reuseste sa il supravegheze zilnic si sa observe toate tulburarile ce apar.

De aceea doar prin gastroscopie, medicul veterinar specialist, poate depista zone crateriforme, hemoragice sau cu puroi la suprafata specifice ulcerului gastric la caine. Diagnosticul trebuie stabilit cat mai repede ca urmare a durerii intense, posibilitatii ca ceea ce este continut in stomac, mancare, lichide, bacterii sa ajunga in cavitatea peritoneala si sa produce peritonita acuta.

Asa cum se intampla in cazul oamenilor, medicul veterinar specialist, va prescrie un tratament indelungat si o dieta corespunzatoare si va apela de mai multe ori la endoscopia digestiva superioara pentru a evalua procesul de vindecare a ulcerelor gastrice depistate anterior. Daca te-a durut vreodata stomacul sau ai avut vreodata o gastrita este imposibil sa nu iti dai seama de chinul si durerea unui caine cu ulcer gastric. Solutia pentru un diagnostic si un tratament eficient este endoscopia digestiva, mai ales daca au fost facute diverse tratamente ce nu au dat rezultate sau simptomele au revenit.