Abecedarul veterinar

Empatia sau relatia medic-pacient

Am fost mereu placut surprins de teoria din spatele “relatiei medic-pacient” asa cum este ea studiata in medicina omului la nivel universitar si mai ales post-universitar. De mai multe ori am fost insa surprins de “realitatea” unei astfel de relatii si aspectele mai putin placute.

Zilele trecute citeam intr-o carte a lui Irvin Yalom despre empatie si despre metafora de “a privi si prin fereastra celuilalt”, de a te pune in locul lui, adevarat fiind totusi ca la un moment dat nu vom face in cazurile extreme decat sa proiectam propriile noastre emotii asupra celuilalt din experientele noastre anterioare. Va face acest lucru ca aceasta metafora sa fie inutila? Nicidecum! Este imposibil sa nu fi fost vreodata in viata noastra intr-o situatie in care binele nostru, integritatea noastra sau a celui drag, vindecarea sau orice altceva depindea de un om aflat atunci in fata noastra. Si daca realizam intr-o fractiune de secunda schimbul de roluri, ne vom da seama ca “relatia medic-pacient” din medicina omului se transforma in medicina animalelor intr-un triunghi relational “medic-pacient-proprietar“, astfel ca ne aflam pe o alta zona de complexitate. Medicul veterinar fiind astfel atat un specialist pe relatia “medic-pacient” cat si un receptor al emotiilor proprietarului pe relatia “medic-proprietar” sau “apartinator”. Ne regasim in acest fel in situatia in care proprietarul sau apartinatorul este prezent in fata medicului veterinar cu nesigurantele sale, durerea sau chiar disperarea cauzata de suferinta animalului, speranta si foarte multe intrebari si avem pe de alta parte medicul veterinar cu atentia indreptata asupra cauzelor suferintelor animalului dar si catre proprietar. In acest fel, el trateaza in acelasi timp durerea fizica a animalelor dar si mix-ul de emotii al stapanilor animalelor.

Avem nevoie de empatie, avem nevoie de ceva mai multa inteligenta in interactiunile noastre umane, pentru ca nu exista in aceasta lume emotii pe care toti oamenii sa nu le fi trait la un moment dat.

 

One Comment