Boli la animale

Dilatatia/torsiunea gastrica la caine. Urgenta chirurgicala majora!

Despre dilataţia gastrică, medicul veterinar profesionist iti va spune ca este o afecţiune care apare mai ales la rasele mari dar şi la unii câini mai mici, la orice vârstă, dar mai des la animalele în vârstă. Este deosebit de gravă, punând viaţa câinelui în pericol. Descopera, citind, cele mai importante informatii despre cea mai importanta urgenta chirurgicala a cainilor.

Dilataţia/torsiunea gastrică sau „sindromul de volvulus” este o urgenţă chirurgicală şi reprezintă a doua cauză a morţii în rândul câinilor. Această afecţiune este legată de anumite efecte fiziopatologice secundare distensiei şi modificărilor topografice. Este caracterizată prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziţionarea stomacului, presiune intragastrică crescută şi foarte des şoc hipovolemic. In termeni mai putin sofisticati, este ca si cum, stomacul, precum un balon, se tot umfla si nu mai permite sa iasa nimic din el, nici spre gura inapoi si nici spre intestin. Mai mult, daca incerci sa rasucesti balonul precum o rufa iti vei vedea foarte usor ce se intampla de fapt in burtica saracilor catei. Cel mai des, dilatatia/torsiunea gastrica se produce dupa ce cainele a mancat copios si apoi se joaca. Stomacul avand deja un volum mare, continutul solid/lichid actioneaza ca o contra-greutate ce accentueaza balansul si eventual torsiunea.

Evacuarea gastrică este obstrucţionată

Doctorul veterinar specialist au constatat ca factorii de risc sunt reprezentaţi de vârsta, rasa, adâncimea şi îngustimea toracelui câinelui, ereditatea dar şi temperamentul şi comportamentul alimentar. Această afecţiune apare de obicei în urma acumulării de gaz în stomac, conţinut alimentar sau ambele, însoţită de un anumit grad de obstrucţie mecanică sau funcţională a evacuării gastrice.

Cum se manifesta?

Burta se mareste foarte tare, ca un balon, in scurt timp, in minute sau maxim o ora-doua. Respiratie grea, horcaitoare. Salivatie importanta. Incearca sa elimine gaz pe gura dar nu poate sau incearca sa vomite fara succes. Aproape imposibil sa se deplaseze.

Hrana umedă este foarte importantă. Intreabă medicul veterinar specialist

Consumul de hrană uscată se pare că este un factor implicat în apariţia acestei afecţiuni. Un studiu epidemiologic a subliniat faptul că, de exemplu, Setterii irlandezi hrăniţi cu un singur tip de hrană prezintă un risc crescut de trei ori faţă de indivizii aceleiaşi rase hrăniţi cu o hrană diversificată. Includerea alimentelor preparate în casă în dieta raselor mari a determinat scăderea cu 59% a riscului de apariţie a acestei afecţiuni, pe cand includerea în raţie a  alimentelor conservate în cutii a determinat o scădere a riscului de 28%. Printre alţi factori legaţi de hrană se pare că un rol major îl joacă şi mărimea particulelor de hrană, astfel particulele mari scad riscul de apariţie a dilataţiei gastrice.

Acumularea de gaze

Pe de altă parte, fermentaţia bacteriană a glucidelor, producţia gazoasă rezultată din reacţia acid – bicarbonat, sau difuzia chimică de la nivelul circulaţiei sanguine pot de asemenea contribui la acumularea de gaze.

Tratamentul este chirurgical si la indemana doar a unui medic veterinar specialist

Din păcate, pe măsură ce dilataţia progresează, câinele nu poate să evacueze conţinutul din stomac prin eructaţie (râgâit), vomă sau evacuare pilorică (orificiu prin care stomacul corespondează cu duodenul). Abdomenul său se măreşte, animalul este neliniştit, deprimat şi încearcă să elimine conţinutul însă nu reuşeşte. Diagnosticul dilataţiei se bazează pe semne clinice interpretate rapid de catre doctorul veterinar specialist şi evaluare radiologică, iar tratamentul este chirurgical.

Poate fi ereditară

Cu toate eforturile de a preveni această afecţiune, un câine poate în continuare să dezvolte dilataţie gastrică. Datorită implicaţiei genetice în aceasta boală, trebuie cercetată incidenţa acestei afecţiuni la părinţi sau la animalele înrudite, mai ales la speciile cu risc. La rasele cu risc cunoscut, doctorul veterinar profesionist ar putea sa recomande o interventie chirurgicala de prevenire, prin care stomacul este atasat, prin fire de sutura, la peretele abdominal drept, impiedicand astfel rotirea dar nu si distensia stomacului.

Sfaturile specialistului despre cum puteţi reduce riscul

Iată ce trebuie să faceţi pentru a reduce riscul apariţiei acestei afecţiuni:

– rasele mari trebuie hrenite de 2-3 ori pe zi, în loc de o singure data;

– simptomele trebuie observate din timp;

– apa trebuie să fie la discreţie dar trebuie restricţionată după ce câinele mănâncă;

– efortul fizic trebuie evitat timp de o oră înainte sau două ore după masă;

– este bine ca animalul să fie hrănit la înăţime, aşezându-i-se castronul pe un scăunel, la nivelul abdomenului;

– modificările dietei trebuie efectuate gradual, pe o perioda de 3-5 zile;

– câinii care au suferit de dilataţie gastrică trebuie hrăniţi separat de alte animale, într-un spaţiu liniştit.

Alege sa consulti medicul veterinar specialist, daca ai un caine cu risc (Rottweiler, Doberman, Ciobanesc german, Schnautzer urias, Setter, rase de ciobanesti, Collie etc.) si descopera ce poti face pentru a preveni dilatatia/torsiunea gastrica iar tu sa stai linistit si cainele tau sa fie la adapost de aceasta boala cumplita.

2 Comments

  • Boros Betti

    Buna seara…am un cățel rottweiler de câteva zile nu mai mănâncă bine…are 2 ani….Nu stiu ce sa fac cu el…am fost la un veterinar dar nu la consultat doar mi-a dat pastile pentru deparazitare internă…a început să respire puțin mai greu si putin mai repede…Nu stiu ce are ma puteti ajuta va rog…iar acum am observat ca are burtica puțin mai tare. Va rog ajutati ma macar cu un sfat..
    Multumesc anticipat

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna seara. In aceasta situatie cred ca se impun investigatii suplimentare. Sa va propun un tratament sau sa presupun un diagnostic ar fi imposibil. Va sfatuiesc sa apelati la un medic veterinar care sa va ofere asistenta. Ar fi nevoie de o ecografie abdominala, radiografie, de analize de sange, macar un profil general si, bineinteles, o consultatie amanuntita. Abia asa ar putea sa iasa la suprafata unele indicii ce sa conduca catre un diagnostic. Vad ca ati urmarit un articol despre dilatatia/torsiunea gastrica. Aceasta este o urgenta, nu ar fi timp decat pentru un transport rapid la o clinica de specialitate. Sper ca nu este cazul de o astfel de situatie, ar fi fost greu sa treneze cateva zile. Succes!