Boli la animale

Dermoidul la caine. Tu stiai ca bietului caine i-ar putea creste par…pe ochi?!

Oricat de ciudat ar putea sa sune, ei bine ai fi suprins sa cunosti ca medicul veterinar profesionist ar putea sa descopere ca, bietului tau caine, ii creste par undeva chiar pe ochi. Aceasta este o situatie mai des intalnita decat ai putea crede si poate provoca afectiuni ale ochilor destul de severe, in lipsa interventiei medicului veterinar specialist. Poti alege sa citesti materialul de specialitate in continuare si vei intelege astfel mai bine si ai putea chiar sa-i ajuti pe cei de langa tine, daca ar avea un catel cu asemenea probleme.

dermoid conjunctival (original), www.docto-vet.ro

Ce este un dermoid?

Dermoidul, asa cum iti va explica un medic veterinarr specialist, este o formatiune alcatuita din tesut asemanator pielii, continand foliculi pilosi si chiar par, acumulari de grasime si tesut cicatricial. Dermoidul se localizeaza la nivelul ochilor, atat la nivelul corneei dar si la nivelul conjunctivei.

Cum se produce un dermoid?

Dermoidul este o afectiune oftalmologica congenitala si de aceea este des intalnita la cateii tineri. POate sa treaca neobservata in lipsa atentiei stapanului si in lipsa controalelor medicale periodice.

Cum se manifesta dermoidul?

Medicul veterinar specialist va constata ca bietul catel, atunci cand sufera de dermoid, va avea cu siguranta o jena in a clipi normal, va lacrima abundent, corneea se poate opacifia sau chiar ulceriza, conjunctiva va fi rosie, inflamata. Pentru ca impiedica de multe ori clipitul normal este tulburata si lubrefierea corecta a ochiului cu lacrimile normale, putand duce la inflamatii sau chia uscaciuni (xeroze) ale diverselor parti sensibile ale ochiului.

Cum se diagnostica dermoidul?

Dermoidul este diagnosticat in cadrul consultatiei oftalmologice la medicul veterinar specialist prin examinarea corecta si profesionista a ochilor si anexelor vizibile.

Cum se trateaza dermoidul?

Dermoidul se trateaza prin interventie chirurgicala de indepartare a acestuia. Daca persista prea mult si nu este diagnosticat si indepartat poate duce la inflamatii locale, durere, keratite si ulcee corneene si deci afectarea severa a vederii.

Ce rase sunt mai sensibile in cazul demoidului?

Ciobanescul german, Dalmatianul, Bulldogul, Teckelul, Saint Bernard si metisii lor sunt mai des afectati. Insa evita sa te gandesti ca celelalte rase sunt complet ferite, cu totii pot suferi de dermoid, asa ca, dupa cum fac proprietarii responsabili si iubitori, alege sa consulti medicul veterinar profesionist pentru diagnostic rapid, alte sfaturi si recomandari utile despe sanatatea si bunastarea animalelor de langa noi.