Boli la animale

Dermoidul conjunctival la caine. Cand firele de par cresc exact langa ochi si il irita constant

De ce ar fi important de stiut cate ceva despre dermoidul conjunctival al caine? Pentru ca este o afectiune cu care un caine se poate naste. Mai ales daca este o rasa cunoscuta cu o astfel de predispozitie, precum Ciobanescul german, Saint Bernard, Dalmatian, Dachshund sau metisii lor ori cei din rasa comuna. Este important de descoperit dermoidul conjunctival la caine, cat mai repede, pentru ca poate influenta sanatatea ochiului si mai ales acuitatea vizuala.

Ce este dermoidul conjunctival la caine?

Dermoidul conjunctival la caine este reprezentat de o crestere anormala a unor fire de par la nivelul conjunctivei. Conjunctiva este o zona de tesut neted, umed, faldurat ce protejeaza ochiul si este vizibila atunci cand fortam un pic deschiderea pleoapelor. In cazul dermoidului conjunctival exista posibilitatea ca, la nivelul conjunctivei, sa isi faca aparitia o zona de tesut din care sa creasca fire de par. Aceste fire de par, fiind in contact cu ochiul, irita permanent. Este ca si cum am avea o geana in ochi sau mai bine spus pe suprafata corneeana sau conjunctivala. Daca va amintiti senzatia aceea oribila atunci ganditi-va ca in cazul dermoidului corneean, iritatia este continua, durerea este acuta, clipitul intens, lacrimarea excesiva. In foarte putin timp pot sa apara leziuni ale corneei ce pot progresa pana la ulcere si perforari. Corneea devine inflamata si mai putin transparenta, cu vase de sange vizibile sau chiar cu secretie purulenta. In cazul in care organismul gaseste puterea sa reduca inflamatia si infectia locala pot ramane cicatrici netransparente ce afecteaza acuitatea vizuala.

Cum este depistat dermoidul conjunctival la caine?

Dermoidul conjunctival la caine este diagnosticat de catre medicul veterinar specialist la consultatia oftalmologica de rutina. Momentul diagnosticului este foarte important. Cu cat mai repede cu atat mai bine. Majoritatea cazurilor sunt depistate dupa ce apar si efectele asupra corneei ceea ce face ca aceste cazuri sa sufere complicatii si sa necesite tratament mai indelungat si mai complex.

Cum se trateaza dermoidul conjunctival la caine?

Singura metoda de tratament este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza zona de tesut anormal. In acest fel, dupa vindecare, este eliminat elementul iritant si posibilitatea unor afectari suplimentare ale corneei. Este bine de stiut ca dermoidul conjunctival poate afecta unul sau ambii ochi ai cainelui.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version