Boli la animale

Dermatita de contact la caine si pisica. Sezonul este in toi iar praful si mersul prin iarba pot fi o cauza!

Dermatita de contact reprezinta o afectiune dermatologica (a pielii) caracterizata de afectarea directa a celulelor pielii de catre un compus (chimic, biologic, etc), rezultand astfel o reactie inflamatorie locala. Poate fi determinat si un raspuns imunologic caracterizat prin perioada de sensibilizare si reactie exagerata (o eruptie evidenta, severa) la reintalnirea cu factorul declansator (alergie).

Afectiunea e intalnita atat la caine dar si la pisica dar cu o incidenta mai mare in cazul ciobanescului german, caniche-ului dar si la fox terrier, west highland, beagle, golden, labrador, bichon si altii.

Medicul veterinar specialist iti va spune ca dermatita de contact se manifesta prin aparitia unor zone eritematoase (rosii), depilate (fara par) eventual, uneori vezicule, prurit local, tumefiere locala, fiind afectate mai des barbia, zona sternala, inguinala, abdominala, perineul, scrotul dar si altele. Cainele sau pisica se vor scarpina violent si insistent pana la provoarea de rani ce se pot infecta.

Factorii care pot produce astfel de reactii sunt diversi, fiind responsabile atat plante sau parti ale unor plante, fibre textile, insecticide, deodorante, detergenti, ingrasaminte, medicamente topice, sapunuri sau foarte des saliva de purici, praful sau diferite medicamente.

Pentru ca aceasta dermatita seamana foarte bine cu altele, provocate de boli de piele parazitare, micotice, bacteriene, alergie medicamentoasa sistemica, intoleranta alimentara, arsuri dar si alte afectiuni manifestate dermatologic dar cu o cauza diferita.

Medicul veterinar specialist te va avertiza ca tratamentul vizeaza combaterea factorului declansator si indepartarea acestuia iar in cazul puricilor deparazitarea curenta, tratarea leziunilor dermice si tratament sistemic cu antihistaminice sau antiinflamatoare de obicei steroidiene.

Ca o mentiune deloc linistitoare, dermatita face parte din grupul afectiunilor repetitive, ce pot ceda initial la tratament, revenind in timp sau la contactul cu ceea ce a declansat prima data reactia inflamatorie.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara