Boli la animale

Dermatita cu implicarea Malassezia, la caine. Ce este si cum se manifesta?

Malassezia pachydermatis este un agent fungic microscopic ce se gaseste la nivelul pielii si urechilor cainilor. Cu toate ca este un “locatar” obisnuit al acestor zone, o dezvoltare anormal de mare a acestuia poate duce la imbolnavire. Semnul major este de dermatita, inflamatie a pielii. Cauza exacta a unei astfel de manifestari este incomplet elucidata insa cunoaste atat implicarea unor alergii, nivel anormal al productiei de sebum, defecte hormonale si/sau tulburari congenitale.

Dermatita cu Malassezia poate fi intalnita la majoritatea raselor insa mai cunoscute a fi afectate sunt: Caniche, Basset, West Highland, Cocker si Dachshund.

Cum se manifesta dermatita cu Malassezia pachydermatis?

Semnele sunt diverse si pot include: iritatie cutanata, pierderea parului, aspect unsuros, crustizare, eritem, exsudatie urat mirositoare si hiperpigmentare a zonelor afectate, impreuna cu ingrosarea pileii. Aspectul grasos, mirosul urat al pielii si pigmentarea exagerata sunt cele mai des intalnite semne.

Ce duce la producerea unei astfel de dermatite?

Este o afectiune care poate fi mai des intalnita in anotimpul cald, ca urmare a actiunii umiditatii crescute si temperaturii. O cauza majora este reprezentata si de alergiile alimentare si/sau la muscatura de purici. Predispozitia la afectiuni alergice este si ea una dintre cauzele ce conduc la dezvoltarea exagerata a Malassezia. Nu in ultimul rand, exista o serie de factori genetici ce predispun la dermatiat cu implicarea Malassezia.

Cum se diagnostica dermatita cu Malassezia?

In cazul in care nu exista alte afectiuni concurente, analizele uzuale, precum analiza biochimica a sangelui, analiza de urina si hemoleucograma sunt in limite normale. Este necesar un istoric complet si o examinare clinica adecvata. Testele ce se efectueaza in continuare sunt axate pe prelevarea de probe de la nivelul pielii si examinarea lor prin cultura si examinare la microscop. La microscop pot fi observate formatiuni de tip popic de bowling, reprezentand Malassezia pachydermatis. Dupa colorare, de obicei prin tehnici rapide, proba este examinata atent si pot fi observate formatiunile fungice. Interpretarea este extrem de importanta si urmareste aproximarea numarului de corpi fungici prezenti in frotiu. Un numar mare poate duce la diagnosticul de dermatita produsa de Malassezia. Scaderea numarului de fungi din frotiu este o indicatie a posibiliei vindecari.

Malassezia pachydermatis-corpusculii de forma unor popice. www.doctor-vet.ro

In schimb, dermatita produsa de Malasezia este cu un caracter recidivant, fiind extrem de frustranta pentru proprietar, medic si mai ales caine. Evaluarile clinice si testele sunt recomandate periodic, mai ales ca Malassezia nu este singura o cauza. Ea este deja prezenta la nivelul pielii cainilor, boala propiu-zisa fiind mai degraba o problema de numar de fungi dezvoltati in locurile afectate. Mai ales ca exista o serie de cauze ce produc un anume “teren prielnic” dezvoltarii Malassezia pachydermatis. Ca atare, tratamentul este indreptat atat impotriva fungilor cat si impotriva factorilor ce favorizeaza dezvoltarea lor, precum umiditatea si temperatura, seboreea, alergiile si inflamatiile la nivel cutanat. Evolutia este oscilanta, frustranta si depinde de o multitudine de elemente, precum intalnirea cu acele conditii ce favorizeaza aparitia inflamatiilor si alergiilor cutanate, excesul de sebum si chiar alimentatia.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara