Abecedarul veterinar

Deparazitarea de primavara a cateilor

Odată cu venirea primăverii au apărut şi paraziţii externi (purici, căpuşe etc.) care pun în pericol sănătatea animalelor noastre. Pentru a ne proteja patrupedele se impune deparazitarea, sub îndrumarea medicului specialist.

Paraziţii externi prind viaţă odată ce temperaturile şi regimul de lumină cresc şi au nevoie de gazde pe care să se dezvolte. Practic, este de ajuns o plimbare prin parc pentru ca un câine să capete, din iarbă, chiriaşi” de care cu greu va mai putea scăpa apoi şi care îi vor pune sănătatea în pericol.

Sunt transmise afecţiuni grave

Acest parazitism poate duce la apariţia unor afecţiuni sezoniere de tipul dermatitelor alergice, în cazul parazitismului cu purici şi creşte posibilitatea transmiterii unor boli grave cum sunt, de exemplu, babesioza, hemobartoneloza sau chiar leishmanioza, în cazul parazitismului cu căpuşe.

Unele dintre aceste afecţiuni parazitare afectează celulele sângelui şi pot duce chiar la deces, asa cum este cazu; babesiozei.

Extern, la 34 săptămâni

Aceste afecţiuni se pot transmite şi de la animalul bolnav la cel sănătos prin intermediul paraziţilor externi.

Aşadar, deparazitarea externă, corectă şi frecventă, este extrem de importantă şi nu trebuie neglijată, în special în această perioadă. Aceasta se realizează sub îndrumarea medicului veterinar specialist şi se efectuează o dată la 3-4 săptămâni, cu produse eficiente, sub formă de picături, prafuri sau zgărzi speciale.

De la paraziţi pot apărea şi alergii

În urma influenţei paraziţilor, animalele pot face dermatite alergice. În acest caz, deparazitarea trebuie realizată nu doar pe perioada sezonului cald, ci trebuie să aibă un caracter continuu. Ouăle puricilor pot infesta locuinţa, eclozarea acestora fiind stimulată de simpla prezenţă a animalului care, în lipsa protecţiei oferite de un antiparazitar eficient, va fi infestat imediat.

Intern, la 34 luni

Şi deparazitarea internă trebuie efectuată în această perioadă, ca de altfel, în tot cursul anului. Parazitismul intestinal, este una dintre cauzele eventualei astenii de primăvară, prin slăbirea organismului din cauza scăderii aportului de nutrienţi şi prin perturbarea activităţii sistemului imunitar. Deparazitarea internă se realizează mai rar decât cea externă, la 3-4 luni dar in cazurile in care se suspicioneaza posibilitatea unei infestari repetate (vecinatatea unei paduri, parcuri, „prietenia” cu cateii fara stapan).

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara