Boli la animale

De ce slabeste animalul meu? Ce trebuie sa stii?

Slabirea reprezinta procesul prin care greutatea corporala a unui animal scade, fie prin reducerea cantitativa a tesutului adipos (a depozitelor de grasime) din organism fie datorita reducerii tesutului muscular.

Slabirea, in afara situatiilor fericite in care animalul, in scop terapeutic este supus, la indicatia medicului veterinar specialist, acestui “tratament” (in caz de obezitate sau la indicatia medicului, ori in cazul animalelor supuse la efort fizic prin antrenament sau alte activitati ori ca urmare a unor situatii fiziologice) este un fenomen destul de grav.

Doctorul veterinar profesionist stie si informeaza mereu proprietarul responsabil ca aceasta slabire patologica insoteste maladii grave, putand fi diagnosticate in cadrul consultatiei de specialitate. Slabirea exagerata, intalnita atat de mult in practica zilnica, este si rezultatul neglijentei proprietarului ce fie nu observa starea prosta a animalului, fie neglijeaza starea acestuia. O astfel de stare se instaleaza intr-o perioada considerabila de timp, de obicei suficienta pentru ca animalul ce are un stapan responsabil, sa fie prezentat la consultatie la doctorul veterinar specialist.

Slabirea poate surveni atat in conditiile unei alimentari cvazinormale dar mai ales ca urmare a unei reducerii cantitative si calitative a aportului de alimente.

Situatiile ce insotest aceasta slabire avansata pot fi de natura fie parazitara, afectiuni digestive severe, hepatice, renale, pancreatice, nervoase, diabet, maladii endocrine, tumori cu sau fara metastaze sau varsta inaintata.

In lipsa investigatiilor suplimentare, de tipul analizelor de sange, ecografiei sau/si radiografiei, starile patologice pot ramane nedescoperite si in consecinta netratate corect. Luati in considerare cea mai buna alegere a unui stapan informat si responsabil, consultatia la medicul veterinar specialist, mai ales in cazul in care observati o scadere neobisnuita a greutatii animalului dumneavoastra, putand descoperi din timp situatiile ce pot fi remediate prin asistenta de specialitate. Doar atentia si grija voastra impreuna cu sfaturile si expertiza medicului veterinar pot preveni sau remedia problemele cainelui sau pisicii din casa ta.

 

Exit mobile version