Boli la animale

De ce nu mai aude catelul meu?

Otita este o inflamaţie a componentelor urechii externe şi uneori poate fi afectat chiar şi timpanul. Pentru a fi tratată, întâi de toate se identifică motivul care a provocat apariţia acestei afecţiuni.

Printre cauzele care duc la otită se pot enumera: paraziţi, corpuri străine, utilizarea de substanţe iritante pentru curăţarea urechii etc. Unele rase de câini sunt mai predispuse la otite, acestea fiind în general cele care au urechile lungi şi nu permit astfel aerisirea canalului auditiv, cum ar fi cocker, basset-hound, blood-hound, caniche etc.

Simtomele sunt uşor de observat

Primele simtome sunt uşor de observat: câinele se scarpină des în zona urechii, ţine capul aplecat pe partea care îl doare şi nu permite atingerea zonei respective. De asemenea, se pot observa unele secreţii din canalul auditiv şi un miros specific. Dacă acest lucru se întâmplă mergeţi cu animalul la medicul veterinar pentru diagnostic şi tratament.

Se poate transmite de la o ureche la alta

În cazul câinilor care au otită la o singură ureche trebuie observată şi cealaltă ureche deoarece boala poate exista la ambele însă numai una poate să fie grav afectată. Medicul veterinar va consulta canalul auditiv cu otoscopul pentru a putea observa modificările apărute, prezenţa unor corpuri străine sau existenţa unor tumori şi va lua o mostră de secreţie în vederea analizării cauzei care a dus la apariţia otitei.

Netratată, poate duce la complicaţii

În funcţie de rezultat, medicul va recomanda un trament cu antibiotice aplicate local sau general, antiinflamatoare, medicamente antifungice sau antiparazitare, după caz. Tratamentul trebuie urmat o perioadă îndelungată deoarece otita este o afecţiune care poate reapărea la anumite intervale de timp. Dacă otitele externe nu sunt tratate la timp pot duce la apariţia otitelor medii şi interne care au repercusiuni grave şi sunt greu de tratat.

Urechile trebuie curăţate periodic

Uneori otitele sunt asociate cu bolile de piele de aceea este indicat să vă asiguraţi că patrupedul este sănătos din acest punct de vedere. De asemenea, ca măsură de prevenţie, urechile câinilor trebuie inspectate şi curăţate des, iar dacă există o proastă aerisire a canalului auditiv, zona din jurul urechii trebuie curăţată, iar părul din interior smuls (acest lucru este nedureros pentru câini). De asemenea, urechile trebuie curăţate după fiecare baie sau după scăldat. Pentru această operaţiune se folosesc numai soluţii de uz veterinar şi tehnici la recomandatea medicului.