Boli la animale

De ce mananca pietre, bete sau linge peretii cainele meu?

“Doctore, de ce linge cainele meu peretii? sau “Cred ca a inghitit o piatra!”. Si cate alte asemenea intrebari nu primeste doctorul veterinar specialist. Fenomenul prin care un caine linge tencuiala sau chiar mananca din ea ori orice alte lucruri ce nu sunt alimente poarta denumirea de sindrom de pica. Acest sindrom este uneori descoperit la consultatia de specialitate la medicul veterinar profesionist si reprezinta o intrebare des intalnita si valabila pentru toate varstele.

In cazul in care vrei sa cunosti mai multe despre acest fenomen ciudat alege sa descoperi in randurile urmatoare.

Daca la om, in majoritatea cazurilor, ingestia de obiecte non-alimentare se datoreaza in special unor conditii ce afecteaza activitatea psihica, in cazul cainelui se produce mai ales in cazul unor deficiente metabolice. Fie ca este vorba de anemie, parazitism intestinal sau chiar diferite forme de cancer dar si altele, oricare dintre acestea pot fi cauze ale unui reflex de a  manca si altceva decat alimente. Alte cauze ar fi legate de diferite pierderi de sange prin hemoragie, deficiente de fier sau boli autoimune ori deficit de minerale sau vitamine.

In alte cazuri, doctorul veterinar specialist ar putea sa identifice in urma investigatiilor, corpi straini inghititi de tipul pietrelor, bucati de lemn, mingiute, obiecte vestimentare si jucarii sau portiuni din acestea. Astfel de cazuri, cu toate ca sunt dese, sunt accidentale. Sunt mai des intalnite in cazul cainilor ce au obiceiul de a se juca cu mingiute sau alte jucarii,  sau in cazul celor care se joaca aport cu portiuni lemnoase sau alte obiecte. In parte acest lucru nu se intampla ca urmare a unor probleme medicale anterioare ci mai ales ca urmare a neglijentei stapanului sau freneziei cu care se joaca cainele.

Rezolvarea va fi mereu prin ajutorul medicului veterinar specialist, care va depista cauza si va incerca remedierea acesteia. Incercati deci, sa alegeti sa veniti la doctorul specialist, de fiecare data cand vedeti un asemenea comportament si veti fi mai linistiti iar cainele isi va recapata starea de sanatate.

Exit mobile version