Abecedarul veterinar

Daca pisica mea sta doar in casa mai este nevoie sa o vaccinez si deparazitez?

Aceasta este o intrebare foarte des intalnita. Ce este de facut daca ai o pisica ce nu paraseste locuinta? Mai sunt necesare vaccinarile si deparazitarile? Raspunsul este atat complex cat si simplu. Poate fi rezumat la un raspuns foarte scurt dar este necesara si o explicatie mai aprofundata.

www.doctor-vet.roIn ceea ce priveste vaccinarea, cel putin antirabica, lucrurile sunt clare. Legea din Romania obliga detinatorii de carnivore sa le vaccineze pe acestea antirabic. Unde mai pui ca, in situatia nefericita a unui accident, prin muscatura sau zgariere, medicul ce te va trata va intreba cu siguranta despre statusul vaccinal antirabic al animalutului. Protocoalele de tratament variaza in functie de raspunsul ce il vei da.

Vaccinarea polivalenta cuprinde, de cele mai multe ori, componente ce confera imunitate fata de calicivirus, parvovirus, herpesvirus la care se poate adauga rezistenta la virusul leucozei feline, Chlamidia si Bordetella. Este adevarat ca unele dintre aceste afectiuni se transmit in exclusivitate prin contact cu alte pisici. Totusi, exista in cazul pisicilor, numeroase situatii in care imediat dupa nastere sau chiar inainte, agentii microbieni pot ajunge in interiorul pisicii si sa cauzeze infectii timpurii sau dimpotriva, cu semne tarzii. Asadar, exista posibilitatea ca un pisoi sa adaposteasca inca de la o varsta foarte mica infectii ce sunt mai mult sau mai putin vizibile. Unde sa mai adaugam ca, in cazul pisicilor, exista doua boli cu o simptomatologie extrem de diversa si de “ascunsa”. Este vorba de leucemie virala (FeLV) si imunodeficienta virala (FIV). Elementul de importanta majora este dat de faptul ca, in ciuda prezentei acestor afectiuni, vaccinarea pisicii este in continuare recomandata, avand beneficii prin reducerea presiunii infectioase asupra unui organism deja “apasat” de o imunitate fragila. Cel putin din acest considerent, vaccinarea polivalenta de baza este recomandata. Aceasta situatie este insa la latitudinea medicului veterinar de a o analiza si de a lua o hotarare in functie si de testele suplimentare ce se efectueaza.

Despre deparazitare, argumentele sunt diferite. Cel putin in cazul puricilor, posibilitatea de a introduce in casa oua, ce vor produce o colonie de paraziti, este de luat in seama. La acest pericol se adauga si patrunderea nestingherita a tantarilor in casa, in anotimpul cald, existand si cazuri de transmitere a dirofilariozei (heartworm disease) la pisica. Puricii pot transmite la randul lor paraziti interni si unele virusuri. Ca atare, deparazitarea are si ea rolul sau bine determinat.

Despre deparazitarea interna, recomandarea este de a o efectua periodic, la recomandarea medicului veterinar. Aceasta procedura este legata de prezenta parazitilor externi, modul de alimentare, prezenta copiilor in casa sau a femeilor ce doresc sa ramana insarcinate.

Pe scurt, vaccinarea si deparazitarea, atat interna cat si externa, fac parte din procedurile de medicina preventiva si de protejare atat a sanatatii animalului cat si cea a omului, indiferent de numarul pisicilor, modul de alimentare si de viata, in general.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in medicina veterinara