Abecedarul veterinar

Cumperi un catel sau vrei sa adopti o pisicuta? Uite ce trebuie sa vezi!

Si cateii si pisicutele atunci cand sunt achizitionate trebuie sa fie intr-o stare de sanatate buna, pentru a nu crea neplaceri noilor proprietari si pentru a nu suferi in mod nejustificat. Chiar daca nu sunteti specialisti, urmand sfatul medicului veterinar specialist, puteti sa observati cateva lucruri esentiale care va pot spune multe despre starea de sanatate a animalului.

Astfel, catelul sau pisicuta trebuie sa fie vioi. In cazul in care sta intr-un singur loc, zgribulit, fara chef de joaca, fara sa fie interesat de mancare sau apa ori de afectiunea omului ar putea fi semnele unor probleme de sanatate. Cateii si pisicutele nu trebuie sa fie slabi, adica sa nu se vada coastele prin blanita.

Ochii trebuie sa fie clari, fara secretii purulente, nasul trebuie sa fie curat fara secretii abundente. Un catel sau o pisicuta sanatoasa vor avea mereu apetit pentru mancare si vor fi mereu interesati sa interactioneze cu omul si sa fie alintati. Un catel sau pisicuta nu trebuie sa aibe diaree, in cazul in care nu reusim sa vedem momentul in care sunt eliminate fecalele, putem sa avem cateva indicii despre acest lucru in cazul in care animalul miroase urat sau este murdar sub sau pe codita. La aceasta varsta animalele pot suferi de diverse afectiuni cutanate precum raile, de aceea in cazul in care se scarpina excesiv sau are zone de piele cu par lipsa ori rani acestea ar putea fi indicii pentru astfel de afectiuni. Urechile trebuie sa fie curate, sa nu miroasa urat si sa nu prezinte secretie abundenta la acest nivel. In conditii optime cateii si pisicutele nu vomita, acesta este un semn de boala si atunci cand este prezent trebuie sa avem grija sa mergem la un medic veterinar specialist pentru a obtine o evaluare profesionista.

Chiar daca observam aceste lucruri trebuie sa stim ca pentru a achizitiona un catel sau o pisicuta in conditii bune, cu cat mai putine riscuri posibile trebuie sa avem o sursa sigura, sa ni se arate un carnet de sanatate sau acte de provenienta, sa fie la o varsta rezonabila de minim 7-8 saptamani, sa fie deparazitat si vaccinat si sa se fi respectat conditiile de carantina si apoi sa mergem la un doctor veterinar profesionist cat mai repede posibil pentru o consultatie de specialitate si sa tinem legatura cu acesta.

Pentru ca sunt mici si nevinovati si pentru ca au nevoie de ajutor alege sa ceri mereu sfatul medicului veterinar specialist si sa programezi o vizita cat mai curand pentru o consultatie profesionista.