Boli la animale

Cum arata Babesia, cea care produce Babesioza la caine?

De cate ori nu te-ai intrebat “Oare cum arata Babesia asta de tot imbolnaveste cainii”? Ei bine ai o surpriza pentru ca aici vei gasi imaginea hidoasei boli.

Babesioza este o boala a cainelui, transmisa de capuse ce produce distrugerea celulelor rosii ale sangelui, producand anemie, febra, colorarea urinei in rosu caramiziu si colorarea mucoaselor (bucala, conjunctivala) in galben-portocaliu. In acelasi timp se produc si probleme hepatice si renale.

Medicul veterinar specialist reuseste sa puna diagnosticul exact doar dupa analize concludente, atat microscopice cat mai ales biochimice si bineinteles dupa hemoleucograma. Unori, pentru a salva viata bietului caine, medicul veterinar specialist, in cazul babesiozei canine recomanda internarea si chiar transfuzia.

In imaginea de mai sus, preluata de la un microscop exista in mijlocul ei o celula ce are in interiorul sau 4 corpusculi ce seamana parca cu niste samburi de castravete, de culoare albastruie. Aceasta este Babesia, parazitul ce se inmulteste exagerat si distruge sangele bietului animal.

Si nu uitati, temperaturile de 5-10 grade sunt propice dezvoltarii capuselor, asa ca boala se transmite mai ales primavara si toamna iar boala se poate manifesta la cateva zile (4-7) dupa contact sau chiar si dupa o luna daca evolueaza mai greu.

Alegerea cea inteleapta este de a cere ajutorul medicului veterinar specialist pentru a descoperi din timp boala si de a incepe tratamentul cat mai curand, idiferent daca este cu pastile acasa sau cu injectii, internare sau alt mod ce este la latitudinea profesionistului si in functie de gravitatea bolii.