Abecedarul veterinar

Cu Azorel in Delta Dunarii! Ghid practic de drumetie

Te-ai saturat de Mamaia si Costinesti, pe Coasta de Azur nu mai erau locuri iar pana in Maldive faci prea mult? Te gandeai la ceva exotic, ratacit, exclusivist si pe cat se poate de putin atins de mana omului? Si pe langa toate acestea doresti sa descoperi frumosul ceva mai aproape si eventual sa te bucuri si de compania cainelui familiei? Exista un raspuns. Delta Dunarii. Este cam singura delta aproape de noi. Alta ar fi pe undeva prin Africa.

Cum ajungi acolo, ce poti face si ce poti face sa te pregatesti cat mai bine poti descoperi daca alegi sa citesti in continuare un “mic ghid de calatorie” cu catelul dupa tine.

Poti alege sa te duci in Sfantu Gheorghe. Este practic la capatul tarii noastre acolo unde formeaza in fiecare zi cel mai nou pamant romanesc. Acolo se varsa Dunarea in Marea Neagra intr-un spectacol permanent. Doar acolo poti vedea valuri de apa dulce si apa sarata ce se lupta pentru suprematie la un metru de tine.

Ca pentru orice calatorie cu catelul dupa tine, exista cateva sfaturi vesnice pe care un medic veterinar profesionist ti le poate da: evita sa ii dai sa manace mult ianinte de transport, sa ai carnetul de sanatate dupa tine, sa fie catelul vaccinat si deparazitat, sa faci opriri dese, sa nu il lasi in masina singur si sa ii oferi apa potabila des, sa aiba o zgarda cu numele tau si un numar de telefon. Daca are rau de masina uite aici mai multe sfaturi de la doctorul veterinar specialist: http://doctor-vet.ro/cainele-sau-pisica-ta-rau-de-masina/.

Plecarea spre Sfantu Gheorghe este din Tulcea. Daca vrei ceva relaxant poti alege sa calatoresti cei 80 de kilometri pe apa cu vaporul. Dureaza vreo patru ore si apuci sa savurezi tot peisajul specific, te bronzezi si te simti ca pe croaziera. Odata ajuns pe vapor ai grija ca Azorel sa stea langa tine, eventual sa aiba o botnita, sa nu stea direct in soare, sa ii dai apa si sa il linistesti daca se simte speriat. Evita sa il agiti si ai grija la copii de pe vas care vor fi cu siguranta atrasi la joaca de cainele tau.

Daca ai ajuns in Sfantu Gheorghe poti sa te cazezi la o pensiune, la un complex de 4 stele sau sa stai la cort. Oricare dintre variante prezinta satisfactii dar si dezavantaje. Asa ca alegerea este a ta. Poti vizita canalele Dunarii sau sa faci plaja la mare. Iarasi iti stau la dispozitie toate optiunile in aceeasi zi. Vezi ca prin sat sunt animale libere, vaci, cai, rate, gaste si alti caini. Ai grija sa nu se ia la harta cu ele si sa se raneasca. Noaptea ies aricii asa ca ai grija sa nu se intepe incercand sa-i miroasa.

Si daca esti in Delta inseamna ca sunt tantari. Protejeaza-te pe tine si protejeaza-l si pe el. Doctorul veterinar specialist iti spune ca tantarii sunt o pacoste si pe langa intepaturi mai transmit si dirofilarioza, asa ca foloseste produse care sa-i alunge sau care sa previna boala ( http://doctor-vet.ro/atacul-tantarilor-tantarul-poate-transmite-boli-grave-la-animalul-de-companie/ ). Si pentru ca este cald si este vara poti gasi si alte sfaturi utile aici: http://doctor-vet.ro/top-10-sfaturi-in-perioada-calduroasa/ .

Ca un ultim sfat, daca te duci cu barca spre diverse destinatii ai grija sa nu sara din ea si sa eviti sa-l lasi sa se balaceasca in Dunare, mai ales ca pe bratele mari, exista curenti foarte puternici si periculosi pentru oricine, oricat de bun ar fi.

Si ca sa te bucuri de vacanta, sa te relaxezi si sa descoperi lucruri noi in liniste alege sa vii la medicul veterinar profesionist pentru sfaturi de specialitate, pentru a preveni in primul rand imbolnavirile cainelui sau pisicii de langa tine, ca si ei sa guste din bunatatile calatoriei tale.