Boli la animale

Corpii straini din stomacul si intestinul pisicilor. Cand este utila endoscopia digestiva si cand este operatia necesara?

Sa ne gandim putin ce inseamna o pisica in casa? Ore multe de dormit pe calorifer, pe dulap, langa fereastra, vanat de pasarele, mese multe si cateva miorlaituri. Doar atat? Si, bineinteles, multa joaca ce ne anima zilele, ne amuza, le intretin atentia si conditia fizica si ne bucura pe noi, cei ce le privim.

Ce te faci insa atunci cand pisica, precum un catel obraznic, roade din mingiuta cu care se joaca, rupe un ciucuras de la covor, face cocolos beteala din bradul de iarna sau cine stie alta jucarie sau planta faramiteaza si…inghite?

Asta inseamna ca avem in sistemul digestiv al pisicii altceva decat ceea ce poate fi digerat si evacuat normal, un corp strain. Acest corp strain ar putea sa ramana pe undeva in gat (in esofag), sa ajunga in stomac si chiar departe in intestin. Totul depinde de marimea corpului strain inghitit, forma sa, consistenta si aspectul suprafetei de contact.

intestin subtire de pisica blocat de un corp strain. www.doctor-vet.ro

 

Uneori insa, aceste lucruri ne scapa atentiei si putem sa nu observam cand starea pisicii se inrautateste. O pisicuta ce a inghitit un corp strain ar putea sa vomite abundent, sa aiba dureri abdominale, sa slabeasca, sa nu mai vrea sa manance si sa bea si eventual se va constipa. Poate ajunge chiar sa aiba febra si sa se deshidrateze. In putine cuvinte…se simte rau.

Cu cat trece mai mult timp cu atat starea se va agrava. In astfel de situatii, medicul veterinar specialist  se va  putea folosi in mod profesionist, de ecografia abdominala, de radiografie si mai ales de endoscopia digestiva.

In cazul in care corpul strain este ramas in esofag sau a ajuns in stomac, ar putea fi folosita endoscopia digestiva pentru extragerea rapida, fara durere si fara operatie, a acestuia, prin esofagoscopie sau gastroscopie. Endoscopia digestiva la pisica sepoate face mai ales atunci cand observam repede ca ar fi putut sa inghita ceva ce stim ca este altceva decat hrana. Stim insa ca acest lucru depinde de atentia proprietarului si mai ales de rapiditatea pisicii.

De multe ori insa, dupa maxim cateva ore, pana la o zi, corpul strain va fi impins de miscarile normale ale sistemului digestiv, catre “iesire”. In functie de marimea sa, acesta se poate opri la un anumit nivel si poate determina “blocarea” tranzitului intestinal si chiar perforarea sau ruperea peretelui intestinului. O astfel de situatie, in care corpul strain este la distanta de stomac sau de anus, nu mai poate fi rezolvata usor prin endoscopie digestiva. In acest caz, medicul veterinar specialist va face o interventie chirurgicala pentru extragerea corpului strain inghitit si, eventual, pentru a repara ranile de la nivelul intestinului.

Enterotomie la pisica. Corp strain intestinal. www.doctor-vet.ro

 

Dupa interventia chirurgicala, pacientul se va putea intoarce la viata obisnuita, dupa tratamentele obligatorii si repausul bine-meritat.

Daca insa, cu ceva nororc, corpul strain trece de intestinul subtire poate ajunge in intestinul gros, de unde, medicul veterinar specialist se poate folosi din nou de endoscopia digestiva (colonoscopie), pentru a extrage fara operatie corpul strain.

Atentie deci, caci si pisicile, ca si cainii de altfel, in joaca lor nebuna sau ca urmare a unor pofte ciudate, pot inghiti lucruri ce pot duce la blocaje, perforari si alte probleme grave ce se pot rezolva mai usor sau mai greu, cu ajutorul medicului veterinar specialist.