Scurt istoric
In decembrie 2019 este descoperit un nou virus Corona care realizeaza, se presupune, pasajul de la animal la om iar apoi reuseste sa se transmita de la om la om. Este denumit initial COVID-19 ca apoi sa se numeasca Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 (SARS-CoV-2).
In data de 30 ianuarie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) declara COVID-19 cea de a sasea urgenta sanitara mondiala dupa cele cu H1N1 (2009), Polio (2014), Ebola (2014), Zika (2016), Ebola (2019).
Mean basic reproduction number (numarul de contacti infectati) este de 2.24-3.58. (Un pacient infectat poate transmite boala unui numar variabil de 2.24-3.58 persoane).
Perioada de incubatie medie este de 6.4 zile, cu un interval de 2-11 zile.
Manifestari clinice (simptome): febra (in 93% din cazuri), dispnee (respiratie ingreunata-70%), mialgie (durere musculara-30% din cazuri), cefalee (dureri de cap-7%), diaree (6%), rinoree (4%), faringalgie (dureri in gat-17%).
Perioada medie intre aparitia febrei si internarea in spital este de 1.6 zile.
Tratamente eficiente: nu exista.
Tratamente incercate: agenti antivirali precum oseltamivir, ganciclovir, ritonavir.
Complicatii: 10% din pacienti dezvolta coinfectii, unele bacteriene ce necesita tratament cu antibiotice. Cele mai des asociate comorbiditati sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.
30 % din pacientii care dezvolta pneumonie cu COVID-19 necesita ventilatie asistata sau alte forme avansate de oxigenare extracorporala.
In data de 12 februarie 2020, rata mortalitatii era stabilita la 2.5% dar acest procent se poate modifica.
Numarul mediu de zile dintre aparitia semnelor pana la deces este de 14 zile dar scade la 11 in cazul celor peste 70 de ani si creste la 20 de zile la cei sub 70 de ani.
Controlul infectiei si preventie:
- Evitarea calatoriilor in zone de risc
2. Evitarea contactului strans cu persoane ce prezinta afectiuni respiratorii acute
3. Spalarea frecventa si eficienta a mainilor.
4. Evitarea contactului neprotejat cu animale de ferma sau salbatice (aceasta recomandare apare in urma studiilor efectuate in zonele endemice).
5. Comportament social adecvat, preventiv in cazul in care suferim de afectiuni respiratorii acute (atentie la stranut, tuse, manipularea hranei sau obiectelor personale, dispensarea obiectelor sanitare sau a consumabilelor medicale-profesionale sau de uz civil).
6. Substante intuite a fi eficiente fata de COVID-19: etanol 60-70%, peroxid de hidrogen 0.5%. Mai putin eficiente sau deloc: clorhexidina, clorura de bezalconiu.
COVID-19 si animalele domestice:
- Originea COVID-19 pare a fi in populatiile de lilieci ce adaposteau un virus cu similaritate de cca. 90%.
2. Animalele sunt afectate frecvent de diferite tipuri de coronavirus care nu au legatura cu cel ce evolueaza acum.
3. Nu se cunoaste capacitatea acestui nou virus de a trece de la om la animale, in cazul oamenilor bolnavi este de bun simt sa consideram ca si animalele sa fie protejate de contactul strans cu acestia.
4. Nu au fost depistate forme virale libere in mediul inconjurator.
5. Nu se cunoaste pentru moment si nu exista date care sa justifice posibilitatea trasmiterii virusului prin alimente. (Atentie-cele manipulate de persoane bolnave/purtatoare asimptomatice sau pregatite in medii contaminate nu fac parte din recomandare).
6. Informati-va corect si evitati panica si comportamentul antisocial-nimeni nu are puterea de a fi autonom in cazul unei epidemii. Avem nevoie sa fim responsabili unii fata de altii si sa ne protejam reciproc.
O astfel de situatie medicala face apel la umanitate si inteligenta nu la spirit reactiv, instinctiv de supravietuire.
Suprasolicitarea serviciilor medicale este un efect secundar ce poate duce la pierderea sau diminuarea capacitatii de restrictionare a transmiterii virusului prin epuizarea resurselor medicale, epuizarea sau imbolnavirea personalului medical, nerespectarea procedurilor adecvate, dificultati logistice etc.
COVID-19 nu inlocuieste afectiunile care evolueaza deja, sezonier sau nu, ci li se adauga, crescand morbiditatea si mortalitatea.
SARS-COVID-19 este o proba pentru competenta sistemelor administrative locale si nationale si poate sa scoata in evidenta gradul de eficienta a politicilor multianuale de recrutare a personalului si implementare a strategiilor de criza cat si construirea de facilitati adecvate, imperios necesare (unitati spitalicesti, izolatoare, capacitati de productie a materialelor medicale etc).
Dr. Daniel Lescai
Medic Veterinar
Surse recomandate de informare impartiala si actuala:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://ec.europa.eu/health/coronavirus_en
https://www.avma.org/blog/what-do-you-need-know-about-coronavirus