Constipatia la pisici. De ce este ea un subiect major? Ce reprezinta ea si de fapt, mai important, ce poate ascunde? In general pentru pisici, mult mai important pentru cele trecute de varsta de 7 ani, constipatia este un element asupra caruia este esential sa staruim putin. Chiar daca la prima vedere, constipatia la pisica pare a fi o problema digestiva si atat, iata ca totusi scriu aceste randuri inspirate mai ales din experienta si din dorinta de a ajuta la depistarea din timp a unor probleme ascunse, mascate de constipatie. Este adevarat, constipatia este in primul rand o problema digestiva, comuna, des intalnita si de obicei care nu pune mari probleme de sanatate, nu se compara cu un diagnostic sever. In alte situatii insa, constipatia la pisica poate fi mai degraba un semnal de alarma, fie ca este o constipatie adevarata fie ca este una aparenta. In concluzie, veti vedea si veti intelege singuri de ce este importanta observarea din timp a acestor semne.
Ce este constipatia la pisica?
In mod fiziologic, pisica elimina in fiecare zi, unul sau doua scaune. Lipsa eliminarii fecalelor cu aceasta frecventa face ca, in decurs de 2-3 zile, in portiunea terminala a colonului, aceastea sa se deshidrateze masiv si sa ingreuneze major si mai mult eliminarea lor. Constipatia poate fi si aparenta, adica in situatia unei alimentatii insuficiente, deficitare sau a lipsei hranirii pe parcursul mai multor zile, este clar ca va exista o cantitate redusa de fecale ce ar trebui eliminata.
Ce boli grave pot sa se ascunda in spatele constipatiei la pisici?
Cam aceasta ar fi si tema centrala a acestui material de specialitate. Iar semnalul de alarma, reprezentat de constipatia la pisica, este in principal pentru insuficienta renala, obstructii ale cailor urinare si megacolon.
La inceput, orice proprietar responsabil, observa destul de usor ca pisica fie nu foloseste litiera, fie se chinuie sa “faca” ceva dar nu reuseste, ori este deprimata si cu un aspect clar de suferinta. Initial, este posibil ca lucrurile sa nu para foarte ingrijoratoare. La urma urmei cat de grav ar putea fi daca te constipi. Sigur se rezolva usor. Tocmai aici este cheia si aspectul esential de precizat. Aceste semne de constipatie reala sau aparenta pot fi doar expresia la suprafata, usor de observat a altor boli mai grave, de o seriozitate majora.
Insuficienta renala la pisica. Aceasta este un semn si nu o boala in sine. In majoritatea situatiilor, dupa varsta de 7 ani, descoperirea unei insuficiente renale este o expresie a unei degenerescente renale ce a trecut deja de pragul de compensare. Dar ce legatura are cu constipatia la pisica? In cazul unei insuficiente renale, s eproduc o serie de modificari ce afecteaza, printre altele, sistemul digestiv. Cresterea nivelului de uree si deshidratarea sunt elementele principale ce perturba buna functionare a sistemului digestiv, putand fi observata, uneori doar constipatia. Chiar daca pot fi identificate si alte semne, in foarte multe situatii, “parintele” pisicii reuseste sa identifice sau sa reclame constipatia ca unic semn. de aici si importanta majora a acestuia.
Obstructii ale cailor urinare la pisica. Aceasta este o alta afectiune severa, urgenta, ce se poate ascunde in spatele constipatiei, reale sau aparente. La suprafata, din cauza imposibilitatii eliminarii urinei sau eliminarii greaoie, dureroase, incomplete a acesteia pisica (atat mascul cat si femela) poate manifesta tenesme. Tenesmele sunt eforturi dureroase de eliminare. In incercarea de a urina, spasmul abdominal, incordarea puternica a musculaturii badominale vor duce, uneori la o eliminare partiala a fecalelor, putand fi observata o miscare spasmodica a sfincterului anal. Aceasta este o “pacaleala”, un semn secundar usor de observat ce face sa fie considerat adevarata cauza a problemei, fiind incriminata constipatia.
Megacolonul la pisica. Fie ca este vorba de o afectare la nivelul musculaturii netede a colonului, de rahitism, batranete, leziuni la nivelul coloanei sau nervilor sau ca sunt fracturi de bazin vindecate vicios, motilitatea colonului poate fi afectata. In decursul timpului, diametrul colonului devine din ce in ce mai mare, acumuland din ce in ce mai multe fecale ce se deshidrateaza la acest nivel. Aceasta conditie poarta denumirea de megacolon si este practic manifestata in principal prin constipatie cronica.
Ce este de facut in cazul observarii semnelor de constipatie la pisica?
Pentru a evita capcana prin care pot fi lasate alte boli grave sa evolueze in continuare nedepistate sunt necesare, asa cum este corect medical, investigatii suplimentare. Este relativ usor de aflat daca este vreuna dintre bolile mai sus amintite daca sunt efectuate cateva examene de tipul: determinarea ureei, creatininei, sodiului, potasiului, calciului, fosforului; hemoleucograma, ecografia abdominala, radiografia de bazin si cea abdominala. Acestea sunt investigatii sumare, si nu singurele, ce ar putea sa ofere indicii asupra cauzelor precise ale constipatiei la pisici si a evolutiei unor afectiuni grave precum insuficienta renala cronica, obstructia urinara, megacolonul. Din aceste motive acest material te-ar putea ajuta sa vezi dincolo de semnele, uneori nevinovate, ale unei constipatii la pisica.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara