Boli la animale

Colita, o cauza frecventa a diareei la caine si pisica! Afla mai multe!

Colita ca si termen medical defineste inflamatia colonului, fie ca este acuta sau cronica. Poate fi provocata atat pe fond alergic dar mai ales ca urmare a unor infectii si parazitisme localizate la acest nivel. Fie ca este vorba de salmonella, giardia sau alergii alimentare pot fi cauze ale colitei.

Se manifesta in principal cu diaree si uneori si voma. In acest caz poate fi confundata cu invaginatia sau afectiuni gastrice ori de natura renala.  Acumularea locala de produse biochimice inflamatorii, distrugerea epiteliului intestinal, imposibilitatea absorbtiei apei si secretia excesiva de mucus duc la eliminara in exces si dureroasa de materii fecale lichide si chiar cu sange.

Bietul animal este prezentat la consultatia medicului veterinar specialist pentru ca “cere” de multe ori afara si si se chinuie sa “scoata” ceva sau elimina fecale lichide. In general cainii sunt relativ veseli, cu pofta de mancare insa exista si cazuri in care durerea duce la schimbarea starii de spirit iar proprietarii responsabili se ingrijoreaza pe drept. Principalul efect al unei colite este deshidratarea insotita de disconfortul inerent.

Este de preferat, asa cum v-ati dat foarte bine seama, o consultatie de urgenta la medicul veterinar specialist, care in functie de situatie poate ordona efectuarea unei colonoscopii. In urma colonoscopiei se pot recolta probe biologice pentru examen citologic si/sau antibiograma ori parazitograma. Doar in asemenea mod se pot culege toate datele necesare diagnosticului. In unele cazuri, cum se intampla cu Giardia ori Salmonella dar nu numai, pericolul este valabil si in cazul oamenilor, de aceea este necesara si realizarea unor teste rapide de diagnostic care sa avertizeze asupra pericolelor pentru sanatatea omului si mai ales a copiilor sau varstnicilor.

Tratamentul este in functie de cauza determinanta, se poate decide instituirea unei dieta, eventual totala pentru 24 de ore, efectuarea tratamentelor cu antibiotice si/sau antiparazitare, rehidratare, antispastice si antialgice si nu in ultimul rand dragoste si atentie din partea stapanului si medicului veterinar specialist.