Boli la animale

Citeste! Capusa, monstrul din iarba

Stiu ca aceasta primavara este speciala, prin numarul mare de imbolnaviri cauzate de capuse si prin mediatizarea importanta a acestui fenomen. Pentru o mai buna informare si cateva sfaturi de specialitate, ar fi intelept sa alegi sa citesti urmatoarele:

 

  1. Nu exista un simptom specific muscaturii de capuse. Putem descoperi capusele pe animal prin inspectie vizuala sau prin atingere pe toata suprafata corpului.
  2. In momentul in care este descoperita o capusa sau sunt descoeprite mai multe pe animal trebuie fie sa anuntam medicul veterinar pentru a primi cele mai bune sfaturi sau daca vrem sa indepartam capusa trebuie sa folosim un tampon cu alcool sau amoniac cu care sa atingem cateva secunde locul afectat si apoi sa extragem cu grija capusa fara sa ramana infipte in piele mandibulele capusei. Alternativ putem sa atingem capusa cu o picatura dintr-o solutie antiparazitara.
  3. Prevenirea se face dupa sfatul medicului veterinar prin: aplicare de solutii antiparazitare dupa ceafa, prin pulverizare, prin imbaiere sau prin folosirea unor zgarzi imbibate in substante antiparazitare. Frecventa aplicarilor este diferita in functie de substanta folosita insa in majoritate este vorba de o aplicare lunara sau la 3 saptamani.
  4. Bolile transmise de capuse la caine sunt: babesioza, anaplasmoza, ehrlichioza, borelioza, paralizia de capuse si encefalita virala. De exemplu mortalitatea in cazul babesiozei este in ultimii ani situata la nivelul de 10%. Simptomele sunt variate de la boala la boala. In cazul babesiozei intalnim febra, urina inchisa la culoare, anemie, icter. In cazul celorlalte boli putem avea febra intermitenta, anemie si deficiente de coagulare, dureri si inflamatii articulare sau paralizie si convulsii. Diagnosticul este dificil si include mereu analize de sange, teste serologice si microscopice, realizate de catre medicul veterinar specialist. Da, animalele pot muri din cauza bolilor transmise de capuse.
  5. Capusele se pot muta de la un caine la altul, deci transmiterea bolilor este prin capuse si nu direct de la caine la caine.
  6. Capusele pot transmite boli la oameni. Cele mai grave sunt encefalitele, tularemia, febra q si borelioza(boala Lyme sau “boala cu o mie de fete”). Nu se iau bolile de la caine direct ci prin capuse.
  7. Nu putem apara animalul de capuse sau alti paraziti externi fara substante antiparazitare. Exista si subtante ieftine si substante scumpe in functie de posibilitatile proprietarilor.

Fiecare dintre voi are temeri si vrea sa se protejeze pe el si pe animalul sau, de aceea este necesar sa ascultati si sa cereti sfatul medicului veterinar profesionist.