Boli la animale

Cistita polipoida la caine si pisica. Polipii pot creste in vezica animalelor si pot duce la pierderi de sange prin urina

Urina cu sange poate fi un semn de ingrijorare pentru proprietarii responsabili si pentru medicii veterinari specialisti. Atunci cand pisica sau cainele tau elimina sange prin caile urinare ar putea fi vorba despre o cistita polipoida, adica de dezvoltarea unor polipi la nivelul vezicii urinare.

Ce sunt polipii vezicali la caine si pisica?

Polipii sunt structuri carnoase ce se dezvolta in interiorul vezicii urinare, putand fi singulari, multiplii, cu baza mai mica sau mai mare. Pe masura ce acesti polipi cresc, pot ajunge precum niste degete de manusa in ineriorul vezicii urinare a cainilor si pisicilor. Polipii vezicali se pot rupe, partial sau total si determina si ruperea vaselor de sange din interiorul lor si al peretelui vezicii urinare. Se produce astfel o hemoragie ce este observata odata cu eliminarea urinei. Acesta este in general semnul care ii aduce pe proprietarii responsabili, cu pisica sau cainele, la consultatia de specialitate a medicului veterinar profesionist.

Cum apar polipii in vezica urinara a cainelui si pisicii?

Acesti polipi se formeaza mai ales in cazul inflamatiilor cronice (cistite cronice) sau in cazul repetarii de multe ori a unor episoade de cistite. Din aceasta cauza este bine ca cistitele la caine si pisica sa fie tratate corespunzator pe o perioada ce sa asigure o vindecare profunda. Perioada de tratament pentru cistite este de obicei de 3-4 saptamani. Inflamatia persistenta va duce la aparitia, in timp, a polipilor.

Cum diagnostica medicul veterinar specialist cistita polipoida la caine si pisica?

Diagnosticul specialistului se bazeaza pe ecografia abdominala, radiografia cu substanta de contrast sau dublu-contrast, cistoscopie si analize de urina.

De ce sunt periculosi polipii vezicali la caine si pisica?

Polipii vezicali produc in primul rand o durere intensa, asociata inflamatiei, mai ales in momentul urinarii, la fel ca la cistita fara polipi. Pot accentua pierderea de sange, mai grava in cazul diabeticilor. Persistenta polipilor poate duce la permanentizarea unor infectii urinare. Polipii isi pot mari baza de implantare si pot duce la modificari in tot peretele vezicii urinare, afectand motilitatea sa si chiar integritatea (vezica poate deveni mai putin elastica iar peretele se poate rupe usor ducand la uroperitoneu-adica urina libera in abdomen). In cazul in care polipii persista se poate ajunge, daca sunt efectuate doar tratamente cu antibiotice, la rezistenta la acestea din partea abacteriilor din urina, si astfel la un efect slab al medicamentelor.

Cum se trateaza polipii vezicali la caine si pisica?

Medicul veterinar specialist iti va spune ca cel mai bun tratament este cel chirurgical, de indepartare a polipilor din vezica urinara si tratamentul, timp de 3-4 saptamani, dupa antibiograma, a cistitei, cu antibioticele eficiente.

Exit mobile version