Abecedarul veterinar

Lupta finala! Cine este mai inteligent, cainele sau pisica?

De când pisica și câinele au devenit companionii noștri, ne frământăm să aflăm care dintre ei este mai inteligent. Lupta este strânsă.

Creier. Prima lovitura năucitoare a câinelui – un creier de minimum 65 de grame față de un maximum de 25 la pisică. Deși mărimea fiecărui organ este în funcție de talia animalului, cel al pisicii nu întrece câinele. Totuși, cursa se reechilibrează deoarece pisica are în creier peste 300 de milioane de neuroni funcționali, pe când câinele are doar 160.

Domesticire. Câinele revine în avantaj, cu date istorice mai vechi de 135.000 de ani. Pisica a venit însă lângă om cam acum 9.500 de ani.

Atașament. Se stie că pisicile nu își prea manifestă dragostea față de stăpâni. Câinele, în schimb, încă de la vârste mici, aparent va alege mai repede compania unui om decât pe cea a unui alt câine și își va urma toată viața stăpânul. O felină este mai puțin afectată de prezența sau de absența stăpânului. La această categorie, în mod clar câinele este cel mai bun prieten al omului, iar pisica va toarce pe calorifer și vă va privi impasibilă.

Popularitate. Se consideră că în acest moment există în lume 204 milioane de pisici și 173 de milioane de câini. Deci iată că felinele ripostează și revin la egalitate de puncte.

Putere de înțelegere. Pe cât de grea, pe atât de interesantă este această categorie. Câinele se pare că poate înțelege până la 200 de cuvinte, urmărește expresiile faciale ale omului și atribuie importanță anumitor gesturi ale stăpânului. Și pisica înțelege cuvinte și gesturi, totuși, la testul final și anume modul în care recuperează alimente dintr-un loc inaccesibil, ea se va chinui la nesfârșit, pe când câinele va cere ajutorul stăpânului. Asta da, inteligență! Este un animal care schimbă regulile jocului.

Vocalizări. În decursul timpului câinele a dezvoltat un adevărat vocabular tocmai pentru a comunica cu omul (a se observa diferența față de lup, care nu prea latră). În schimb, pisica poate emite sunete cu efect subliminal, având aproximativ aceeași frecvență ca și scâncetele unui copil. Deci, cineva încearcă sa ne dreseze pe noi?

Antrenament. La capitolul antrenament, nici nu încape discuție. Aici se discută numai despre câini pentru că ei au dorința și se pretează din plin dresajului.

Utilitate. Un câine poate vâna, proteja, asista un om cu deficiențe, poate aduna turma de vite sau oi, găsește oameni sub dărâmături, bombe și droguri în locuri ascunse și mai este și angajat permanent al circului. Pisicile sunt bune și ele, dar doar dacă avem șoricei în casa sau suntem foarte stresați.

Și acum…marele câștigător! Ei bine, veți fi cu toți de acord că cel care câștigă este unul singur – animalul pe care îl avem acasă. El este cel mai inteligent și mai frumos cu putință.

 

 

Exit mobile version