Abecedarul veterinar

Cele mai mici 7 rase de caini pitici…dar cu personalitate

In viata fiecarui medic veterinar profesionist vine o vreme in care esti intrebat de viitori proprietari responsabili despre cele mai mici rase de caini. “As dori un catel care sa nu creasca prea mare, eventual sa nu depaseasca 1-2 kg”, cam asa suna uneori cerintele catre doctorul veterinar specialist. Pentru a te informa mai bine si a cunoaste cate ceva despre “piticii cu personalitate” alege sa citesti in continuare cu interes.

Dintre rasele cele mai mici doctorul veterinar specialist poate aminti affenpinscher, bichon frise, chihuahua, papillon, pomeranian, caniche toysi bineinteles yorkshire terrier.

Affenpinscher a fost creat initial pentru a pazi casele de rozatoare, iar in perioada moderna a devenit un insotitor fidel mai ales al doamnelor din inalta societate, avand un maxim de 20 cm inaltime si 1-2 kilograme.

Bichon frise, un catel de 2-3 kilograme, maxim 25 cm inaltime, alb complet numit si catelul cu “fata de papusa”, fire independenta si foarte sociabila. Cine nu il cunoaste?

Chihuahua, catelul miniatura, cu o inaltime de maxim 18-20 cm, o greutate infima de 1-1,5 kilograme, superpersonalitate si atentie excelenta. Este printre cei mai recomandati caini pentru alerta. Dar medicul veterinar stie ca cei ce au avut sau au un asemenea caine nu  mai trebuie instiintati de asa ceva.

Papillon, foarte cunoscut din operele marilor maestri ai picturii, cu o inaltime apropiata de 20 de cm si o greutate pe undeva intre 2-3 kilograme si extrem de agil si ascultator, perfect pentru companie dar si afisari de societate. Un nume special pentru un catel special.

Pomeranian, 17-18 centimetrii inaltime, 1,5-2 kilograme, par lung, nas ascutit si bineinteles o personalitate mai mare decat o arata acest bulgare de par. Atentie sa va ascundeti dobermanul sau ciobanescul german atunci cand se plimba un pomeranian prin parc!

Caniche pitic, inaltime de maxim 25 cm si maxim 2,5 kilograme, este un caniche prin excelenta doar ca… mai mic, agil, prietenos, extrem de inteligent si totusi combativ si cu un caracter aparte, aproape regal. Nu va face nico diferenta intre el si un rottweiler iar atunci cand trece pe langa o oglida banuim ca este distorsionata de se vede mai mare decat este de fapt.

Yorkshire, 20 de cm inaltime, 2,5 kilograme, par lung, extrem de devotat, curios, atent si extrem de inteligent. Ii sta foarte bine in masinile sport luxoase dar se va adapta foarte bine si la apartamentul de la etajul 10.

Pentru toti acesti pitici cu inima mare ingrijirea poate fi uneori mai dificila dar cu ajutorul si sfatul medicului veterinar profesionist poti ajunge la o ingrijire performanta si sa te bucuri astfel de un prieten cu o sanatate de fier.