Aveţi un animal de companie curios din fire şi pofticios şi vreţi să ştiţi cum trebuie să procedaţi în cazul în care se întâmplă să înghită vreodată altceva decât alimente?
Dacă animalul dv. vomită şi pare a avea ceva rămas în gât ori este doar apatic şi retras înseamnă că ar putea fi vorba despre ingerarea unui obiect străin. Un medic veterinar profesionist, din experienţa dobândită ar putea spune că printre obiectele înghiţite de animale se numără beteala de brad de Crăciun, pietre, membrane necomestibile ale mezelurilor, elemente metalice ale ambalajelor diferitelor alimente, mici obiecte precum nasturi, ace de cusut, dopuri, porţiuni de cabluri, jucării, mingiuţe, ciucuri etc.
Pot apărea leziuni grave
Obiectele străine, odată ajunse în gât, în stomac sau în intestine pot creea leziuni, la început superficiale şi apoi grave, mai ales dacă este vorba despre lucruri ascuţite sau tăioase. De asemenea, se poate întâmpla să se blocheze tubul digestiv sau să apară senzaţia de sufocare a animalului.
Uneori se intervine chirurgical
Dacă observaţi semne că patrupedul dv. ar fi înghiţit altceva decât alimente trebuie să mergeţi de urgenţă la doctorul veterinar specialist. Pentru diagnosticul rapid şi corect medicul poate apela la diferite tehnici de investigaţie precum cea endoscopică (endoscopia stomacului si esofagului), ecografică (ecografie abdominala), radiologică simpla sau cu substanţă de contrast. În unele cazuri, medicul veterinar specialist trebuie sa intervina chirurgical pentru a salva viaţa animalului.
Supravegheaţi-l afară în permanenţă
Pentru a preîntâmpina înghiţirea unor obiecte nealimentare este indicat să nu lăsaţi la nivelul animalului (mai ales dacă este pui) lucruri mici, iar afară să îl supravegheaţi în permanenţă si poate cel mai important, veniti la medicul veterinar specialist nu doar pentru consultatie dar si pentru sfaturi profesioniste ce sa ajute la prevenirea unor situatii grave pentru cainele sau pisica ta.