Abecedarul veterinar

Ce este periculos, pentru om si animal, in carnea de miel necontrolata sanitar-veterinar?!

Sarbatoarea Pastelui este aproape si traditia de pe la noi te indeamna sa mananci, daca iti place, carne de miel, pregatita in diferite feluri. In cautarea celei mai bune “afaceri”, gurmanzii mai putin responsabili, ar putea sa aleaga o carne ce nu a fost controlata minutios si nu a fost obtinuta in conditii de igiena stricta. Si pentru ca, de obicei, avem pe undeva, un catel sau o pisica ce ar putea sa “pofteasca” pe langa bucatarul sef, care lasandu-se induplecat, imparte bucuriile culinare cu micile patrupede, ar putea sa apara si imbolnavirea acestora.

Exista vreun pericol in toata aceasta frenezie a sarbatorilor de primavara? Te poti imbolnavi de ceva anume? Poate cainele sau pisica sa sufere de pe urma unor probleme cauzate de carnea de miel necontrolata sanitar-veterinar?

Poti descoperi, cu surpindere, toate aceste raspunsuri daca alegi sa citesti cateva randuri in continuare.

Carnea de miel, necontrolata sanitar-veterinar, obtinuta in conditii precare de igiena ar putea sa fie un vehicul extrem de bun pentru cateva boli infectioase sau parazitare.

Dar ce este carnea de miel?

Carnea de miel este  acea carne obtinuta in urma taierii unei ovine (oaie) ce avea drept caracteristici lipsa incisivilor permanenti iar daca era mascul, lipsa caracterelor sexuale secundare.

Ce riscuri sanitare se pot gasi in carnea de miel?

Hidatidoza, Sarcocistoza, Cisticercoza, Toxoplasmoza, Colibaciloza, Salmoneloza, Campilobacterioza

1. Hidatidoza este o boala produsa de un parazit numit Echinococcus granulosus ce patrunde in organismul gazdelor intermediare (om, sobolan, oaie, cal, porc, capra etc.). Gazda definitiva este reprezentata de caini si de alte carnivore. Sunt afectate in special organele interne, mai ales plamanii si ficatul, la nivel carora se gasesc chisti cu lichid clar. Daca omul mananca o astfel de carne NU se imbolnaveste de hidatidoza. Astfel de organe cu chisti TREBUIE DISTRUSE. A le oferi spre consumul cainelui sau pisicii sub orice forma este o cale sigura de a permite raspandirea in mediu a oualor de paraziti (prin fecalele carnivorelor) ce pot patrunde in organismul oamenilor si animalelor de macelarie, prin ingestie.

2. Cisticercoza. Este o boala parazitara produsa de stadiul larvar al Taenia ovis. Taenia ovis are drept gazda definitiva tot carnivorele iar ovinele sunt gazde intermediare. Boala se manifesta pe carcasa (pe carne) prin prezenta unor chisti redusi, de 9mm/5mm, albiciosi sau chiar galbeni, in inima, esofag, muschi si alte organe. In cazuri de infestare redusa sau moderata, carnea este permisa  consumului doar dupa tratamente speciale termice, fie prin congelare fie prin incalzire. In cazuri de infestare masiva carnea nu este permisa consumului.

3.  Sarcocistoza. Produsa de parazitul Sarcocystis (tenella, gigantea) care, asa cum deja ati invatat, are drept gazda definitiva carnivorele si gazda intermediara oaia. Parazitoza este extrem de des intalnita si se manifesta cu prezenta chistilor (0,5 cm sau 1 cm diametru) pe suprafata organelor, muschilor, inimii, esofagului etc. In cazul contaminarilor severe carcasa este distrusa. La om se manifesta chiar si dupa 40 de zile dupa ingerarea carnii contaminate si pregatita insuficient.

4. Toxoplasmoza. Este produsa de Toxoplasma gondii si produce, in cazul omului, probleme oculare iar la femeie poate duce la avort. Forma acuta a bolii este cea care lasa semne pe carcasa si care devine astfel neconforma consumului si trebuie distrusa. In cazul formei acute semnele pe carcasa cuprind garnuloame in plamani, ascita, ulcere intestinale, necroze organice, dilatatie cardiaca. In forma cronica carnea poate fi consumata dupa procesare termica temeinica. Partea mai putin cunoscuta este ca un mare procent din carnea de macelarie contine acest parazit. De aceea este necesara pregatirea corecta si igienica a carnii in preparatele traditionale.

5. Colibaciloza, Salmoneloza, Campilobacterioza sunt boli cauzate de bacterii si care pot produce la om toxiinfectii alimentare severe, necesitand uneori tratament sub internare. Sunt boli ce se transmit ca urmare a taierilor neigienice sau in care continutul intestinal vine in contact cu carnea mielului.

Ce ar mai fi de spus? O alta importanta majora a controlului sanitar-veterinar al carnii de miel este data de posibilitatea de a afla daca mielul a fost taiat cu adevarat sau a murit din alte cauze in acest caz carcasa obtinuta prezinta un pericol sever pentru sanatatea omului.

de Dr. Daniel Lescai

Dcotor in Medicina Veterinara