Abecedarul veterinar

Ce este mai bine, baietel sau fetita?

Daca ne-am gandit ce ar fi mai bine sa avem acasa, un catel/motan sau o catea/pisica trebuie sa stim ca lucrurile sunt usor diferite intre cele 2 sexe. In definitiv ambele sexe impart majoritatea caracterelor de specie si rasa insa intre un mascul si o femela putem alege in functie de specificul fiecarui sex in parte.

Astfel, daca ne gandim care dintre cele doua sexe are perioada de supravietuire mai lunga trebuie sa stim ca nu exista date sigure sau relevante in acest sens, insa putem extrapola in oarece masura din datele din medicina umana, unde s-a constat ca femeile au o perioada de viata mai lunga comparativ cu barbatii. Trebuie insa spus ca in decursul vietii, o femela nesterilizata are mai multe sanse sa sufere o afectiune grava in sfera genitala care poate scurta durata de viata. Acelasi lucru este valabil si pentru mascul insa patologia se limiteaza de cele mai multe ori la tumorizari de prostata si testicule. In cazul in care animalul a fost sterilizat, durata de viata poate fi prelungita, insa procentul nu este de asemenea bine stabilit.

Masculii pun mai multe probleme la crestere, mai ales in ceea ce inseamna agresivitatea si teritorialitatea, pe cand problemele la o femela sunt legate mai ales de viata reproductiva, cicluri de calduri, gestatii nedorite sau probleme ale gestatiei, pui nedoriti sau afectiuni genitale grave.

Rasa este foarte importanata mai ales din punctul de vedere al intretinerii. Nu ne vom lua niciodata un cane corso daca suntem o persoana calma sau mai putin autoritara si nici nu ne vom lua un caucazian daca stam la etajul zece intr-un apartament de doua camere. Fiecare rasa are un specific si trebuie sa ne informam daca suntem sau nu compatibili cu rasa care credem ca ne place. Un beagle va suporta greu viata de apartament sau singuratatea iar un doberman va fi mereu cainele unui singur stapan si foarte teritorial. O persana va pierde foarte mult par iar un cornish rex va cere mereu multa atentie. Si diferentele pot continua, dar cel mai important este sa va consultati cu medicul veterinar profesionist inainte de va inhama la o asemenea responsabilitate iar dupa aceasta dragostea si atentia voastra va face ca orice “mica problema” sa fie doar acel lucru ce il face pe animalut mai dragalas si “mai al tau”.

Exit mobile version