fii prieten cu Dr.VET
 • Ce controale periodice ai de facut pentru un animal de companie? Cat de mult seamana pisica si cainele cu omul?

  Posted on October 27, 2014 by in Abecedarul veterinar

  Stiu, iti iubesti pisica, iti pasa foarte mult de sanatatea cainelui tau si ai vrea sa nu se imbolnaveasca niciodata.  Este clar ca te gandesti si cum poti face ca toata bunastarea acestor animalute gingase sa nu afecteze in vreun fel sanatatea ta, adica ce am putea noi, oamenii, imparti, ca si afectiuni, prin stransa convietuire. Toate se invart pana la urma in jurul medicinei preventive. Poate ca ai vrut si chiar ai cerut un program periodic de vizite prin care sa ajuti la depistarea din timp a diverselor probleme de sanatate. Astfel de controale si tratamente periodice sunt un mic secret, prin care, daca il cunosti si il aplici, poti evita o sumedenie de probleme. Iata, ai posibilitatea acum, sa descoperi cam ce ar trebui facut in decursul unui an, in legatura cu cainele si /sau pisica ta. Tot ce vei afla este realizabil iar in timp poate fi chiar un obicei intrat in rutina zilnica. In acest fel, scutesti de multa suferinta animalul tau si in acelasi timp te pui si pe tine la adapost de surprize neplacute si emotii nedorite. Pune acest plan in aplicare, impreuna cu medicul veterinar si vei gasi surprins o multime de beneficii de care nu stiai. Recunoasterea timpurie corecta a semnelor de boala depinde de spiritul de observatie al stapanului. Aceasta calitate de bun observator se bazeaza pe o intelegere profunda a modului de manifestare a devierilor de la normalul stiut. Asta inseamna ca este deosebit de important sa cunosti normalul fiecarei zile. Un pic de atentie este tot ce ai nevoie. Daca te interesa si nu ai stiu niciodata cu siguranta, la cat timp trebuie taiate unghiile, curatat in urechi, cantarit, vaccinat si deparazitat, atunci citeste in continuare un tabel in care vei descoperi ce este de facut.

  Planul stapanului responsabil

  Controale medicale periodice, proceduri si frecventa lor

   

  de urmarit zilnic

  lunar

  apetit greutatea corporala
  sete unghii
  fecale  
  urina  
  postura la fiecare 3-4 luni (daca nu este diagnosticat altfel)
  semne anormale evidente deparazitarea interna
     

  saptamanal

  anual

  starea canalelor auriculare vaccinare anuala
  starea gingiilor si a dintilor examen clinic complet
  culoarea mucoaselor aparente teste sanguine anuale la geriatrici
  pielea si parul  
  scurgeri anormale-preput, vagin  
  durere la palparea/miscarea articulatiilor  
  prezenta sau dezvoltarea unor noduli  
     

   In cazul pacientilor geriatrici sau a celor aflati in tratament indelungat, examinarea completa ar trebui realizata mai des, in functie de conditia in care se afla animalul. Chiar si cu toate controalele recomandate este de preferat ca starea de sanatate sa fie supravegheata in orice moment si sa ceri ajutor specializat in cel mai scurt timp posibil.

  Iata, in continuare, cum poti descoperi si ce este NORMAL pentru un caine sau o pisica. Aceste valori fiziologice fac parte dintr-un abecedar, acela al studiului animalelor de langa noi. Cu ajutorul lui poti observa asemanarile si deosebirile dintre noi, oamenii si ei, cateii si pisicile ce ne umplu viata de bucurii. Dar nu neconditionat. Ci cu conditia sa fie sanatosi si sa se bucure si ei de viata langa noi.

  Valori fiziologice la caine si la pisica

   

   

  caine

  pisica

  temperatura (in repaus, fara stres)

  38.3-38.7

  38-38.5

  puls

  60-140

  110-180

  respiratie

  10-30/min

  20-30/min

  timp reumplere capilara

  instantaneu 1-2 secunde

  similar

  aport de apa

  40-60ml/kg

  40-60ml/kg

  productie de urina

  1-2ml/kg

  1-2ml/kg

  fecale cantitativ

  70g-190g-500g

   

  fecale frecventa

  1-2 pe zi (catei-2-6/zi)

   

  de Dr. Daniel Lescai

  Doctor in Medicina Veterinara