Abecedarul veterinar

Ce controale periodice ai de facut pentru un animal de companie? Cat de mult seamana pisica si cainele cu omul?

Stiu, iti iubesti pisica, iti pasa foarte mult de sanatatea cainelui tau si ai vrea sa nu se imbolnaveasca niciodata.  Este clar ca te gandesti si cum poti face ca toata bunastarea acestor animalute gingase sa nu afecteze in vreun fel sanatatea ta, adica ce am putea noi, oamenii, imparti, ca si afectiuni, prin stransa convietuire. Toate se invart pana la urma in jurul medicinei preventive. Poate ca ai vrut si chiar ai cerut un program periodic de vizite prin care sa ajuti la depistarea din timp a diverselor probleme de sanatate. Astfel de controale si tratamente periodice sunt un mic secret, prin care, daca il cunosti si il aplici, poti evita o sumedenie de probleme. Iata, ai posibilitatea acum, sa descoperi cam ce ar trebui facut in decursul unui an, in legatura cu cainele si /sau pisica ta. Tot ce vei afla este realizabil iar in timp poate fi chiar un obicei intrat in rutina zilnica. In acest fel, scutesti de multa suferinta animalul tau si in acelasi timp te pui si pe tine la adapost de surprize neplacute si emotii nedorite. Pune acest plan in aplicare, impreuna cu medicul veterinar si vei gasi surprins o multime de beneficii de care nu stiai. Recunoasterea timpurie corecta a semnelor de boala depinde de spiritul de observatie al stapanului. Aceasta calitate de bun observator se bazeaza pe o intelegere profunda a modului de manifestare a devierilor de la normalul stiut. Asta inseamna ca este deosebit de important sa cunosti normalul fiecarei zile. Un pic de atentie este tot ce ai nevoie. Daca te interesa si nu ai stiu niciodata cu siguranta, la cat timp trebuie taiate unghiile, curatat in urechi, cantarit, vaccinat si deparazitat, atunci citeste in continuare un tabel in care vei descoperi ce este de facut.

Planul stapanului responsabil

Controale medicale periodice, proceduri si frecventa lor

 

de urmarit zilnic

lunar

apetit greutatea corporala
sete unghii
fecale  
urina  
postura la fiecare 3-4 luni (daca nu este diagnosticat altfel)
semne anormale evidente deparazitarea interna
   

saptamanal

anual

starea canalelor auriculare vaccinare anuala
starea gingiilor si a dintilor examen clinic complet
culoarea mucoaselor aparente teste sanguine anuale la geriatrici
pielea si parul  
scurgeri anormale-preput, vagin  
durere la palparea/miscarea articulatiilor  
prezenta sau dezvoltarea unor noduli  
   

 In cazul pacientilor geriatrici sau a celor aflati in tratament indelungat, examinarea completa ar trebui realizata mai des, in functie de conditia in care se afla animalul. Chiar si cu toate controalele recomandate este de preferat ca starea de sanatate sa fie supravegheata in orice moment si sa ceri ajutor specializat in cel mai scurt timp posibil.

Iata, in continuare, cum poti descoperi si ce este NORMAL pentru un caine sau o pisica. Aceste valori fiziologice fac parte dintr-un abecedar, acela al studiului animalelor de langa noi. Cu ajutorul lui poti observa asemanarile si deosebirile dintre noi, oamenii si ei, cateii si pisicile ce ne umplu viata de bucurii. Dar nu neconditionat. Ci cu conditia sa fie sanatosi si sa se bucure si ei de viata langa noi.

Valori fiziologice la caine si la pisica

 

 

caine

pisica

temperatura (in repaus, fara stres)

38.3-38.7

38-38.5

puls

60-140

110-180

respiratie

10-30/min

20-30/min

timp reumplere capilara

instantaneu 1-2 secunde

similar

aport de apa

40-60ml/kg

40-60ml/kg

productie de urina

1-2ml/kg

1-2ml/kg

fecale cantitativ

70g-190g-500g

 

fecale frecventa

1-2 pe zi (catei-2-6/zi)

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara