Abecedarul veterinar

Cat traieste un caine?

Speranta de viata a cainilor variaza in functie de rasa. Iata si cateva dintre elementele cheie dupa care va puteti ghida, unele lucruri fiind usor de realizat atunci cand dorim ca animalul nostru sa traiasca mai mult. Durata medie de viata a cainilor, incluzand toate rasele, este intre 10-13 ani, cu plus si minus variante ce nu pot fi luate drept reper. Ganditi-va ca si noi oamenii traim in intervale destul de largi, ce ar fi sa consideram ca toti vom trai cat cel mai batran de pe planeta. Un subiect sensibil, dureros dar necesar. Iata si faptele :

Daca evaluam situatia in functie de rase, o durata de viata sub medie, de 8-9 ani, ar avea cainii apartinand raselor: Bull terrier, Bulldog, Terranova, Dogul german, Bloodhound, Dogul de Bordeaux etc.

De cealalata parte, cele mai longevive rase, cu o durata de viata de 14-15 ani, sunt Canisul pitic, Teckelul, Chihuahua, Schnauzerul pitic, cainii terrier de mici dimensiuni.

O alta regula ar fi ca, in general, cainii proveniti din mixarea raselor (asa-zisii “metisi”), indiferent de dimensiuni, traiesc cu un an sau doi mai mult decat rasele pure, din care provin. Oricum, se stie ca rasele de mici dimensiuni traiesc mai mult decat cele mari si ca durata medie de viata a cainilor de talie mare se apropie de durata minima de viata a cainilor de talie mica. Evident, aici contribuie foarte mult si alte elemente, cum ar fi alimentatia, miscarea, conditiile de viata, ingrijiriea medicala acordata in caz de nevoie. Este stiut de exemplu ca animalele sterilizate traiesc mai mult decat cele nesterilizate ca urmare a scaderii incidentei tumorilor in sfera genitala sau ca urmare a prevenirii unor afectiuni chirurgicale la nivelul organelor genitale. In plus este stiut ca animalele obeze traiesc mai putin decat cele slabe sau normoponderale. Rasele grele cu piept adanc sunt predispuse la una dintre cele mai necrutatoare afectiuni chirurgicale ce le poate afecta, si anume dilatatia gastrica/torsiunea gastrica ce din pacate are o rata foarte mare de deces. Asa ca, raspunsul la intrebare este complicat si tine de nenumarate variabile, insa de fiecare data sperantele, grija si optimismul nostru sunt cele care fac clipele impreuna mai frumoase si de ce nu, mai lungi.

Elementul principal in cresterea longevitatii dar mai ales a calitatii timpului petrecut de animalute langa casa este dragostea si atentia voastra impreuna cu grija fata de sfaturile si recomandarile medicului veterinar profesionist.