Obişnuiţi să dormiţi în pat cu patrupedul dv. preferat? Vă este teamă că puteţi contacta diverse afecţiuni de la acesta? Un medic veterinar specialist va poate explica, daca alegeti sa cititi, când pot apărea astfel de probleme, în ce constau şi cum trebuie să procedăm.
Există un mit din cauza căruia foarte mulţi proprietari îşi alungă patrupedele atunci când acestea se urcă în pat pentru a se încălzi sau pentru a căuta afecţiune. De asemenea, există cazuri în care câinii sunt înstrăinaţi sau abandonaţi atunci când în casă apare un copil. Este adevărat că unele afecţiuni ale câinilor se pot transmite şi la om, însă acestea se contactează numai în anumite condiţii, pericolul nexistând mereu şi în toate împrejurările.
Transmiterea inversă este de asemenea probabilă
Afecţiunile care se pot transmite de la câine la om, sunt cunoscute de catre doctorul veterinar profesionist drept zoonoze. Există studii ce au luat în considerare anumite bacterii ce pot să se cantoneze atât în organismul uman cât şi în cel al câinelui, un exemplu fiind cel al E. coli, răspunzător de nenumărate manifestări digestive şi nu doar atât. În urma studiului s-a putut demonstra că tulpinile de E.coli au fost prezente atât la om cât şi la câinele din aceeaşi locuinţă, cu menţiunea că acele tulpini cu o rezistenţă mai mare la tratament au fost identificate la om şi nu la câine, rezultând ipoteza conform căreia transmiterea unor tulpini antibiorezistente de la câine la om e mai puţin probabilă decât transmiterea inversă. Aceasta bacterie, E. coli (Escherichia coli) este vedeta toxiinfectiilor alimentare la om, faimoasa mai ales datorita isteriei din anul 2011 cu legumele contaminate din Germania sau numeroase evenimente private sau tabere de copii sfarsite la spital, dupa cum anunta periodic ziarele si posturile de televiziune.
Medicul veterinar specialist recomanda sa respectaţi normele de igienă
De cele mai multe ori, transmiterea de bacterii de la animal la om survine mai ales atunci când nu se respectă normele elementare de igienă. Astfel, ca proprietari responsabili ai câinelui, trebuie să aveţi grijă ca acesta să nu intre în contact cu hrana pe care o preparaţi şi să vă spălaţi pe mâini cât mai des posibil dar si sa urmati, daca sunteti responsabil, sfaturile doctorului veterinar profesionist. Prin urmare, găzduirea în patul nostru a câinelui nu duce, atat de repede precum cred unii, la transmiterea unor afecţiuni de la animal la om. Tot ce trebuie să facem este să respectăm aceleaşi reguli de igienă care trebuie să fie prezente indiferent de prezenta sau nu a unui caine sau a unei pisici.