Boli la animale

Care este cea mai des intalnita boala de inima la caine? Boala mitrala apare odata cu varsta inaintata a cainelui

Oare si cainii sufera de boli cardiace? Chiar si inima lor se poate imbolnavi? Ar putea ei sa “imparta” atat bolile cat si medicamentele oamenilor?

Raspunsul este raspicat. Da! Si cainii se pot imbolnavi si pot suferi din cauza inimii. Daca ai intalnit, ai auzit sau chiar ai un caine care odata cu varsta, face mai putin efort, tuseste, respira mai greu, poate a lesinat, slabeste sau retine lichid in organism, atunci poti alege sa citesti cu atentie materialul de specialitate. Ar putea fi vorba de un diagnostic de boala mitrala┬ádenumita┬ásau┬áregurgitare mitrala. Aceasta afectiune duce, cu timpul, la insuficienta cardiaca. Asta inseamna ca inima va avea o activitate ineficienta si nu isi va indeplini corect rolul de a “impinge” sangele asa cum o face o inima normala.

Dar ce este boala de valva mitrala la caine?

Valva mitrala, asa cum ii spune si numele, este o cale de control a fluxului de sange dintre doua camere cardiace. Inima (cordul) este alcatuit precum o pompa automata sau un motor cu 4 camere. Inima ca si intreg, este impartita functional, in 2 parti, cea dreapta si cea stanga. Fiecare parte, stanga si dreapta, este impartita la randul ei, in doua parti, superioara (atrii) si inferioara (ventricule). Valvele, asigura un flux unidirectional al sangelui, dispre atrii (de sus) catre ventricule (in jos). Atriile sunt mai putin puternice si mai mici decat ventriculele, cele care de fapt, “imping” sangele catre organele din corp. Valva de pe partea stanga se numeste valva mitrala.Aceasta, din diferite motive (genetice, varsta, diferite rupturi ale cordajelor) nu mai poate suporta presiunea puternica a sangelui din ventriculul stang, adica acolo unde a ajuns din atriul stang. Aceasta slaba rezistenta a valvei face ca o parte din fluxul de sange expulzat de ventriculul stang, sa revina, in mod contrar activitatii normale, in atriul stang. In acest fel, in organism nu va ajunge toata cantitatea de sange oxigenat necesar unei functionari normale. Aceasta revenire a sangelui din ventriculul stang in atriul stang, se numeste regurgitare mitrala sau boala de valva mitrala. Este ca si cum camera unui piston de motor ar primi carburant pentru ardere atat acolo unde trebuie cat si in sens invers. Acest lucru ingreuneaza foarte mult “munca” inimii si declanseaza mecanisme de adaptare/aparare a organismului.

Primul mecanism intrat in actiune este cel al sistemului Renina-Angiotensina-Aldosteron. In perioada initiala acesta este un sistem benefic ce determina imbunatatirea activitatii inimii. Pe termen lung insa duce la unele efecte negative cum ar fi: retinerea de apa in organism, modificarea in dimensiuni si functionare a inimii si cresterea tensiunii in vasele de sange.

Cum este diagnosticata boala mitrala la caine?

Exista o combinatie eficienta de tehnici de diagnostic. Atat prin examenul clinic realizat de medicul veterinar profesionist, ascultatia cordului dar si tehnicile complementare. Este imposibil de realizat un diagnostic eficient, asa cum se intampla si in cazul oamenilor, fara cel putin 2 radiografii de torace, ecocardiografie, electrocardiogramasi analize de sange si urina. Doar aceasta combinatie de elementede diagnostic pot face diferenta intre un tratament eficient si o viata mai buna si complicatii tragice.

Ce caini sufera mai des de regurgitare mitrala?

In general rasele mici sunt ceva mai des diagnosticate insa majoritatea cainilor intre 4 si 6 ani pot incepe sa dezvolte semnele de boala. Este afectiunea cel mai des intalnita in cazul cainilor cu afectiuni cardio-vasculare.

Poate fi un caine bolnav de boala mitrala fara ca noi sa ne dam seama?

Da! Un caine poate sa dezvolte modificari specifice bolii fara ca noi sa ne dam seama doar observandu-l. Doar prin investigatii si controale periodice se poate observa din timp debutul bolii mitrale.

Cum se trateaza boala mitrala la caine?

In functie de investigatiile realizate se poate initia un tratament medicamentos ce sa vizeze eliminarea unei parti din excesul de lichid din organism (diuretice), scaderea tensiunii vasculare, stimularea contractiei miocardice. La acestea se adauga recomadari de dieta, in general limitarea continului in sodiu dar si un regim de viata adecvat.

Cum putem preveni evolutia bolii mitrale la caine?

Cu dragoste! Deja stii ca aceasta boala poate sa apara de la o anumita varsta. Asa ca doar controalele periodice si complete pot depista din timp debutul bolii si deci se poate initia si tratamentul.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara