Intreaba-l pe Dr.VET

Carcinom scvamocelular mandibular, la caine/ Mandibulectomie bilaterala/ Mandibular SCC in a dog, rostral mandibulectomy

Mandibulectomie la caine, Carcinom Scvamocelular (SCC), vindecat.

Mascul de 11 ani, rasa mica, formatiune prezenta la nivelul buzei, gingiei si planseului de pe partea stanga, cu pierdere dentitie locala si mobilizare tesuturi dure.

Date generale: biopsie cu diagnostic de SCC, modificari ale ln. Submandibulare, torace fara modificari, boala cardiaca, abdomen fara modificari sau determinari secundare depistabile. CT cu evidenta pierderii de structura osoasa in zona afectarii vizibile a tesutului moale.

Se procedeaza la interventie radicala pentru ca SCC este agresiv local si invadeaza atat de mult pe cat este lasat. Metastazeaza rar dar recidiveaza usor.Se alege mandibulectomie en-bloc, impreuna cu o limita cutanata macroscopica de minim 1 cm in jurul leziunii identificate. In acest fel incercam sa crestem sansele de a elimina in totalitate, si cu margini bune, carcinomul. Totusi, directionam incizia astfel incat sa pastram cat mai mult posibil din buza dreapta, neafectata. Este important sa stopam rapid hemoragia din ramura arteriala a canalului mandibular, fiind activa doar pe partea dreapta, partea stanga fiind deja afectata de o tromboza retrograda.

Se inchide defectul obtinut refacand continuitatea muco-mucoasa si acoperind marginile osoase, aici asteptandu-ne sa intalnim mai des complicatii locale, dehiscenta, expunere, infectie impreuna cu chistii salivari, xeroza partiala, tulburari de deglutitie, ptialism, halitoza etc.

Am folosit buza dreapta pentru a reface continuitatea cu partea stanga astfel incat sa simuleze cat mai mult functia normala, prevenind pierderea excesiva de saliva in urma secretiei normale.

Am excizat si ln. Submandibular stang pentru ca era cu un aspect modificat. Surpriza a fost maxima la cateva ore dupa trezirea din operatie.

Era un pic suparat ca nu mancase de dimineata, asa ca a compensat pe loc. In zilele ulterioare am observat un edem submandibular (redus progresiv ulterior) producere de chisti salivari (drenati spontan), dehiscenta si expunere redusa pe marginile de osteotomie mandibulara (fara efect major, cu granulatie abundenta in jur, management per secundam), control bun al fluxului salivar.Rezultatul histopatologic a confirmat SCC, margini libere, ln. Submandibular reactiv, fara metastaza. In acest moment este vindecat, mici complicatii (asteptate), isi vede de viata lui (era candidat pentru un prognostic prost, chinuitor anterior).

CT image of a dog with mandibular SCC

CT image of the same dog. Notice the bonedistruction effect
Mandibular SCC in a dog, preop
Mandibular SCC in a dog
En-bloc excision with right lip preservation of a mandibular SCC in a dog. Lateral margins of at least 1 cm
Bone cutters are used for mandibular osteotomy
Complete excision for mandibular SCC (mandibulectomy)
Local aspect after mandibulectomy
Right lip used as a local flap to close the defect as close to the normal as possible (the lip margin will act as a barrier for the saliva produced).
Submandibular edema, as a common local complication
Bone edge exposure, dehiscence over the osteotomy place, unilateral (also a commonlocal complication)
Satisfactory cosmetic appearance after 14 days post-mandibulectomy

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara