Abecedarul veterinar

Caldurile la catea. Cat de greu este sa depistezi momentul optim pentru monta si importanta frotiului vaginal!

De ce este important sa cunosti cateva aspecte referitoare la caldurile catelei? Din doua motive foarte importante. Primul motiv ar fi pentru ca vrei ca femela pe care o ai, fiind de o valoare chinologica mare, sa obtina produsi de conceptie, catei, valorosi. Al doilea motiv ar fi pentru ca vrei sa preintampini o gestatie nedorita si te intrebi oare cum se poate face sau care este perioada “periculoasa”.

Ce sunt caldurile la catea?

Caldurile sunt reprezentate de perioada fertila a ciclului sexual, adica atunci cand poate avea loc conceptia, obtinerea de produsi de coceptie, catei. Din punct de vedere academic caldurile sunt denumite perioada estrala sau estru. In aceasta perioada, femela atrage masculi, este receptiva la “avansurile” acestora si in urma copulatiei, poate sa ramana gestanta. In estru, femela prezinta scurgeri vaginale, de diferite consistente si culori, este dominata hormonal de estrogen, prezinta congestie vulvara. In estru se produce ovulatia, adica eliberarea ovocitului, celula sexuala feminina.

Care este locul estrului in ciclul sexual al catelei?

Fazele ciclului sexual al catelei sunt: anestru, proestru, estru, diestru. Proestrul este perioada de dinaintea estrului si dureaza aproximativ 9 zile. Chiar din aceasta perioada apar scurgeri vaginale, atractia masculilor si congestia vulvei. Estrul este urmatoarea perioada de dupa proestru, este acea perioada “periculoasa” sau fertila, depinde de obiectiv. Dureaza aproximativ tot 9 zile, si in aceasta perioada are loc ovulatia. Ovulatia are loc, de obicei in 48 de ore de la inceperea estrului, dar nu intotdeauna. Diestrul urmeaza dupa estru si dureaza 60-90 de zile. In aceasta perioada apar gestatia, lactatia falsa sau piometrul. Este perioada din ciclul sexual al catelei dominata de hormonul progesteron. Anestrul este perioada de liniste sexuala si dureaza 3-4 luni de zile.

Cum se poate afla care este perioada cea mai propice pentru insamantarea artificiala, monta sau cea de care trebuie sa te feresti cel mai tare?

Aceasta este perioada in care se produce ovulatia. Exista mai multe metode de depistare, mai exacte sau mai putin exacte. Medicina veterinara moderna ofera posibilitatea dozarii progesteronului. Acest hormon este un bun indicator al iminentei ovulatiei. Atingerea unui nivel de progesteron de 32nmol/l (11ng/ml) fiind semanlul pentru o monta cu sanse mari de succes. O alta metoda este reprezentata de observarea ecografica, zilnica, chiar si de doua ori pe zi, a aspectului ovarelor.

O metoda mai rapida, ieftina dar mai putin sigura este metoda frotiului vaginal.

Ce este metoda frotiului vaginal la caine?

Metoda frotiului vaginal urmareste identificarea perioadei de ciclu in care se afla cateaua. Pentru aceasta, cu tampoane speciale de recoltare, se preleveaza celule epiteliale din vagin si din apropierea cervixului. Aceste celule sunt depuse pe lame speciale de microscop, preparatele astfel obtinute fiind colorate prin metode mai mult sau mai putin rapide si apoi examinate la microscop, de catre medicul veterinar specialist. Tipul de celule si proportiile dintre acestea sunt o indicatie buna a momentului in care se afla, din punct de vedere sexual, cateaua examinata. Aceasta metoda este simpla, rapida, ieftina dar nu atat de exacta precum determinarea progesteronului. Este mai mult orientativa, neputand determina exact iminenta sau chiar momentul ovulatiei. Este mai degraba o metoda rapida de observare a modificarilor, zilnice eventual, a statusului sexual. Cu toate ca este o metoda putin exacta asta nu o face mai putin valoroasa fiind un bun indicator al activitatii reproductive la catea. Este o metoda accesibila si foarte cunoscuta.

Ce este de vazut in cazul unui frotiu vaginal la catea?

In anestru, pe frotiu se pot observa celule intermediare si parabazale. Mai pot fi observate neutrofile si foarte putine sau deloc celule superficiale.

In proestru, medicul veterinar specialist, poate observa celule rosii ale sangelui, datorita ruperii capilare zonale, celule intermediare si parabazale, bacterii si ceva mai multe celule superficiale.

In estru, frotiul vaginal este dominat de celule superficiale, celule anucleate complet cornificate.

In diestru, celulele superficiale tind sa dispara fiind depasite numeric de celulele intermediare si parabazale.

Ce ar mai fi de retinut?

In reproductia unei catele, ca si in cazul oamenilor, exista numerosi factori ce pot influenta fertilitatea si conceptia. Uneori poate fi necesara repetarea zilnica sau la fiecare doua zile a insamantarii ori copulatiei asa cum, uneori, un singur contact sexual poate duce la obtinerea unei gestatii. Este recomandat ca oricare dintre obiective, obtinerea de catei frumosi si valorosi sau prevenirea unei sarcini nedorite, sa fie urmarit impreuna cu medicul veterinar specialist.

 

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version