Abecedarul veterinar

Cainii, pisicile si Halloween-ul in siguranta

Halloween nu este o sarbatoare traditionala in Romania insa cu siguranta nu este nevoie de prea multe motive pentru o petrecere buna. Oare ce spune cainele tau sau ce crede pisica ta despre Halloween-ul nostru?

Daca ne gandim ca, de exemplu, chiar si copii se pot speria de oamenii costumati in Mos Craciun sau alte personaje de sarbatoare, tot asa si cainii sau pisicile ar putea fi cu totul derutati de proprii stapani “deghizati”. Asta ar putea explica, daca ai intreba medicul veterinar specialist, episoadele de anxietate sau agresivitate aparent fara motiv. Toata galagia de sarbatori, vanzoleala, costumele si schimbarile din mediul inconjurator pot avea un efect stresant, potential daunator pentru cainele sau pisica din casa.

Si totusi cum ar putea si cainele sau pisica sa iti ofere un Halloween de pomina? Ce ar putea sa te sperie mai mult decat o intoxicatie cu ciocolata lasata nesupravegheata, jucarioare inghitite intregi sau maruntite bine sau doua-trei zile de comportament modificat?

Asa ca, doctorul veterinar specialist iti recomanda, daca dai vreo petrecere, sa-i oferi un loc ferit si linistit unde se poate retrage si simti protejat. Evita “surprizele” costumate, chiar daca tu crezi ca te poate identifica dupa miros de la distanta, faptul ca arati altfel si te comporti altfel va produce frica si confuzie in mintea cainelui sau pisicii tale.

Tine ferite mancarurile specifice sarbatorilor: alune, stafide, mezeluri afumate si sarate, ciocolata si altele. Fereste lumanarile sau beculetele de sarbatoare, eviti astfel pericolul incendiilor, arsurilor sau electrocutarilor.

Mergi la plimbarea obisnuita pentru relaxare si nevoi, cainele nu va sti ca este sarbatoare si se va abtine mai greu cu tot stresul din jur.

Tine aproape numarul de telefon al prietenului medic veterinar care iti poate raspunde la intrebari si iti opate oferi o consultatie de specialitate in momentele grele.