Boli la animale

Cainele sau pisica ta “vaneaza” muste si alte insecte zburatoare? Socul anafilactic poate fi provocat de intepatura albinelor

Oare cum ar putea ca niste vanatori prin excelenta, precum cainele si pisica, sa nu fie intrigati si stimulati de bazaitul unei muste sau albine?! Si mai mult decat atat, cu ce ar putea sa le alunge sau, mai rau, sa le prinda? Cu labutele este cam greu asa ca raman dintii. Daca o musca sau alte insecte fug pentru viata lor, o albina sau o viespe ar putea sa riposteze. Iar asta cunoastem noi oamenii dar un caine sau o pisica ar putea crede ca in a vana o albina este tot atata amuzament nevinovat ca si in cazul unei muste. Insa surpriza! Aceasta ar putea sa intepe! In incercarea de a scapa de agresorul canin sau felin, o albina sau o viespe isi va folosi veninul din dotare ca arma.

Ce se intampla atunci cand cainele sau pisica sunt intepati de o albina sau o viespe?

Efectele variaza de la individ la individ si sunt numeroase. In primul rand se va produce durere la locul de injectare a veninului. Aceasta durere poate fi intensa si ii poate cauza o reactie agresiva cainelui sau pisicii, mai ales ca vor fi si foarte speriati. In scurt timp, zona se va inflama, va deveni rosie si calda.

Ce poate provoca veninul de albina sau viespe la caine si pisica?

O reactie alergica puternica. Aceasta este un raspuns disproportionat al sistemului imunitar fata de un anumit antigen (alergen). Atat de severa poate fi reactia incat poate pune viata in pericol. De ce? Pentru ca veninul de albina sau viespe se comporta precum un alergen (un antigen).

Acesta, odata patruns in organism, este identificat de imunoglobuline (Ig E) si apoi prezentat unor celule numite mastocite si bazofile. Aceste celule elibereaza din interiorul lor mediatori chimici precum histamina, leucotrienele, serotonina, factori chemotactici si enzime proteolitice. Acesti mediatori produc o inflamatie severa, stimuleaza alte celule din sange sa se deplaseze la locul inflamatiei si vor influenta major sistemul vascular.

Ce se observa dupa o intepatura de albina sau viespe la animalul de companie?

Agitatie sau dimpotriva depresie. Tumefactie si caldura cu roseata la locul intepaturii. Respiratie greoaie, bot umflat (edem facial). Prurit intens sau scuturat din cap foarte des. Practic, pentru ca reactia alergica persista si chiar se extinde, tesuturile vor retine lichid si isi vor mari volumul, “rotunjind” formele cainelui sau ale pisicii. Aceste reactii sunt periculoase si pun viata in pericol, mai ales pentru ca exista pericolul socului si al sufocarii. Viteza in interventie este esentiala si poate salva viata animalului.

Edem facial la caine in urma intepaturii de albine. www.doctor-vet.ro

Ce poti face daca ai un caine sau o pisica ce au fost intepati de o albina?

Apa rece si ceva sapun. Spala zona unde a fost intepat. Indeparteaza, pe cat poti, resturile de insecta, acestea pot duce la eliberarea spontana a unei noi cantitati de venin. Daca zona se umfla foloseste niste gheata sa incetinesti inflamatia. Exista ceva medicamente antialergice (antihistaminice) ce pot fi folosite atat la oameni cat si la animale dar este bine sa intrebi mai degraba un medic veterinar (cetirazin, hidroxizin etc.). Mergi de urgenta la medicul veterinar. Acesta poate folosi medicamente injectabile (cel mai des pe cale intravenoasa) cu efect foarte rapid si puternic ce pot preveni complicatiile severe (adrenalina, dexametazona, hidrocortizon, prednison).

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara