Boli la animale,  Recomandari gastronomice

Cainele, pisica si mancarea de Sarbatori. Secretele unui Craciun fericit!

Unul dintre riscurile alimentare majore cu care se confruntă animalele de companie în perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales in ziua de Craciun, o reprezintă tocmai micile „atenţii” scăpate şi oferite la masă.

Medicul veterinar specialist isi face datoria de a te informa, daca alegi sa descoperi in continuare, sfaturi esentiale pentru proprietarii responsabili de caine sau pisica. Alimentele pe care noi le consumăm cu atâta plăcere cu ocazia sărbătorilor de iarnă sunt extrem de nocive pentru animalele de companie.

Acestea sunt de origine animală, au conţinut crescut de lipide şi au suferit diferite procese de preparare şi conservare (afumare, condimentare). Dacă sunt oferite animalelelor, şunca, slănina afumată, cârnaţii, şoriciul etc., provoacă tulburări digestive severe, cauzate de unele particularităţi fiziologice date de neadaptarea enzimatică la aceste produse. In mai putine cuvinte sofisticate, cainele sau pisica nu sunt pregatatiti si adaptati sa digere asa ceva.

Nu au voie să primească nici o bucăţică de la masa noastră

Aşadar, oricât de mult ar cerşi lângă masă, pisica sau câinele, medicul veterinar specialist va spune ca nu au voie să primească de la dv. nici măcar o bucăţică de mâncare ce nu este special preparată pentru ei. În caz contrar patrupedele pot suferi episoade acute de indigestie, colică biliară, enterită, manifestate prin vomă galben-verzuie (de la bilă), cu aspect spumos (gastrită), colici biliare, diaree, dureri abdominale, deshidratare etc. De asemenea, pot apărea şi reacţii alergice cauzate de ingerarea de alimente insuficient procesate sau prea condimentate, toxinfecţii alimentare sau chiar transmiterea unor boli infecţioase sau parazitare la om.

Se poate ajunge la operaţie

Nu de puţine ori chiar se ajunge la operaţie. In urma consultatiei de specialitate, medicul veterinar profesionist poate constata ca la unii indivizi, din cauza peristaltismului exacerbat se produc afecţiuni chirurgicale de tipul invaginaţiei, iar ingerarea de fragmente osoase poate duce la leziuni gastro-intestinale şi chiar obstrucţii.

Atenţionaţi-i şi pe oaspeţi

Pentru a vă feri atât pe dv. cât şi cainele sau pisica de aceste neplăceri, trebuie să îi oferiţi mâncare înainte de a vă aşeza la masă, să nu îi schimbaţi dieta obişnuită şi să îi atenţionaţi pe oaspeţi să nu ofere nici un fel de trataţii animalelor.

În cazul în care, totuşi, animalul se simte rău, apelatţi de urgenţă la medicul veterinar specialist.

Exit mobile version